Wethouder Peter Hoek, Heleen van Doeselaar en Ton Ringersma willen laaggeletterdheid aanpakken op Tholen
Wethouder Peter Hoek, Heleen van Doeselaar en Ton Ringersma willen laaggeletterdheid aanpakken op Tholen

Leger des Heils kan mensen nóg beter helpen

Door: Remko Vermunt Actueel

SINT-MAARTENSDIJK - "Ons doel is dat alle inwoners van de gemeente Tholen goed kunnen lezen, schrijven, rekenen en beschikken over voldoende digitale vaardigheden." Die intentie hebben de gemeente Tholen, Stadlander en het Leger des Heils afgelopen week uitgesproken bij de opening van het Taalhuis Tholen. Met het plaatsen van een handtekening werden de woorden bekrachtigd.

De diensten die het Leger des Heils aanbied in Loods 3 aan de Sportlaan in Sint-Maartensdijk zijn sinds afgelopen week flink uitgebreid. In het dienstencentrum aan de Sportlaan in Sint-Maartensdijk is afgelopen week het Taalhuis Loket geopend, maar ook het Digipunt én het infopunt Raad en Daad. Deze drie instrumenten gaat het Leger des Heils, samen met Stadlander en de gemeente Tholen inzetten om de kansarme groepen in de Thoolse samenleving zo goed mogelijk bij te staan.

Doen wat we geloven

"Dit zijn geweldige initiatieven die ons helpen bij onze missie: er zijn voor de mensen", stelde majoor Richard de Vree, veldsecretaris van het Leger des Heils bij de opening. "Ons motto is niet voor niets 'Doen wat we geloven'. Onze missie bestaat uit twee zaken: het prediken van het evangelie en iedereen helpen die bij ons aanklopt. In 2018 willen we gestalte geven aan deze missie op de manier zoals dat hier in Sint-Maartensdijk wordt gedaan." Loods 3 vormt daarmee een voorbeeld voor heel Nederland.

Participeren

Volgens wethouder Peter Hoek is het belangrijk dat de drie partners nu samenwerken om een bijdrage te leveren aan de re-integratie van kansarme groepen in de Thoolse samenleving. De opening van het Taalhuis Loket zorgt er onder andere voor dat laaggeletterden taalondersteuning krijgen wanneer dit nodig is, waar het Digipunt van Stadlander er juist voor zorgt dat men ook digitaal kan communiceren. Bijvoorbeeld met Stadlander en de gemeente die steeds meer digitaal werken. "Het is ontzettend belangrijk om te kunnen participeren in de samenleving", vertelt wethouder Hoek. "Denk bijvoorbeeld aan eenzame ouderen, mensen die laaggeletterd zijn of mensen die in de schuldhulpverlening zitten. Voor hen is het lastig om mee te komen in de samenleving en die situaties vragen dus om actie. We proberen met z'n allen de cirkel waarin ze gevangen zitten te doorbreken."

Aankloppen

Wie hulp nodig heeft kan vanaf nu dan ook aankloppen bij het Leger des Heils. Dat kon eerder ook al, maar met het plaatsen van de handtekening onder de intentieverklaring en het onthullen van het spandoek van het infopunt, heeft het Leger des Heils er een paar handvatten bij. "We hebben een nieuwe folder laten maken waarin precies staat wat wij allemaal doen", vertelt Bram van de Sande, coördinator Raad en Daad bij het Leger des Heils op Tholen. Zo kan je bijvoorbeeld al bij het dienstencentrum terecht voor gewoon een gezellig praatje, maar ook voor geloofsontmoetingen kan je bij Loods 3 aankloppen. Natuurlijk kan je ook bij het dienstencentrum terecht voor tweedehands meubels en voor inwoners met schuldenproblematiek is er een basis voedselpakket beschikbaar. "Daarnaast zijn we nog bezig met een maaltijdenproject, een project tegen eenzaamheid en een vervoersproject, maar dat komt later", vertelt Van de Sande.

Klusbus

Om het Leger des Heils een extra steuntje in de rug te geven, overhandigde Ton Ringersma (Stadlander) een bestelbusje aan het dienstencentrum. Deze zogenaamde klusbus wordt straks ingezet om bij mensen thuis een klusje uit te voeren. "Sommige mensen hebben geen netwerk waar ze op terug kunnen vallen, als zij het klusje zelf niet kunnen klaren dan kunnen wij dat voor hen doen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief