Foto: Tholen

Herontwikkeling Smerdiek weer opgepakt

SINT-MAARTENSDIJK - De komende jaren worden er 120 verouderde huurwoningen in Sint-Maartensdijk-West gesloopt en daar komen ongeveer honderd nieuwe huur- en koopwoningen voor in de plaats. Dat hebben woningcorporatie Stadlander, gemeente Tholen en Bouwgroep de Nijs-Soffers bekendgemaakt.


De plannen voor de herontwikkeling van Sint-Maartensdijk-West zijn er al langer, maar afgelopen week werd een nieuw akkoord bereikt over deze herontwikkeling. "Er zijn handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst, waarin afspraken liggen om van Sint-Maartensdijk-West een wijk te maken waar het nu en in de toekomst fijn wonen is", aldus de gemeente Tholen.

In mei 2017 konden omwonenden een kijkje nemen in de nieuwbouwwoningen die gerealiseerd zijn in de Vier-Meistraat. De eerste vijftien nieuwbouwwoningen in West waren toen bijna klaar. Ko Droogendijk (Stadlander) stelde op dat moment al vast dat het een moeizaam en langzaam traject was geweest. Onder andere de economische crisis en nieuwe regels vanuit Den Haag lagen daaraan ten grondslag.

Honderd woningen

Inmiddels wordt het Masterplan Sint-Maartensdijk-West weer opgepakt. "De komende jaren zal Stadlander 120 verouderde huurwoningen slopen om ruimte te maken voor een divers nieuwbouwaanbod. In totaal zullen er zo'n honderd nieuwe woningen in de wijk gebouwd worden." Dat worden zowel huur- als koopwoningen, variërend van levensloopbestendige woningen tot starters- en eengezinswoningen. Vijftig van die woningen worden gerealiseerd door Stadlander en de overige gronden worden ingevuld met koopwoningen. "Zo ontstaat een passend woonaanbod voor de huidige en nieuwe inwoners van Sint-Maartensdijk."

Groene impuls

De woonstraten krijgen in dit plan een nieuw uiterlijk en worden soms verlegd en ter hoogte van de Frank van Borselestraat en de M.A. de Ruyterstraat wordt een park gerealiseerd. Daarnaast hebben de gemeente en Stadlander ook afspraken gemaakt op sociaalmaatschappelijk gebied. Naast de vernieuwingen in stenen is het van belang dat ook geïnvesteerd wordt in de sociale veerkracht en cohesie van Sint-Maartensdijk-West."

Bouwen

De vijftien woningen in de Vier-Meistraat vormden eigenlijk de eerste fase van de herontwikkeling. Stadlander streeft ernaar om voor de zomer te starten met de bouw van nog eens acht van dit type woningen aan de Jacoba van Beierenstraat. De oplevering staat dan gepland voor het najaar van 2018. "Inmiddels is ook de verkoop gestart voor zeventien woningen aan de Henri Dunantstraat waarvan de vergunningen verleend zijn en waar Bouwgroep de Nijs-Soffers diverse types koopwoningen zal realiseren."

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief