Routekaart OPEN atelierroute.
Routekaart OPEN atelierroute.

Verrassende kunst en zelf etsen in hartje Tholen

Door: Janny Mathijssen algemeen

THOLEN - Er zijn enkele bijzondere galeries te vinden in de kleine straten van Tholen. Die van beeldend kunstenaar Marcel van Tienen bijvoorbeeld, het Kleurenkabinet van Josien Molenaar in de Visstraat of het Kunstcentrum Tholen waar u kunt leren etsen als was u in het atelier van Rembrandt. Op zaterdag 7 juli bent u welkom bij hen en anderen tijdens de vierde OPEN Atelierroute van Cultuurplein Tholen. De open galeries en ateliers bevinden zich op heel Tholen en Sint Philipsland.

Marcel van Tienen maakt bijzondere schilderijen. Figuratief, met grote kleurige vlakken. Opvallend: zijn gezichten zijn uitdrukkingsloos, zonder ogen, neus en mond. Waarom is dat? Marcel: 'Ik wil dat niet te veel invullen, het gaat niet om één persoon, het kan in wezen iedereen zijn. Dat is aan de verbeelding van de kijker. En vaak weet je ook niet waarom je iets maakt zoals je het maakt. Zo heb ik in een recent werk een winkelstraat met lege etalages geschilderd. Niet met een speciale reden. Wel gaat het mij om meer dan een mooi plaatje, ik wil er een tweede laag in leggen.'
Het atelier van Marcel biedt ruimte aan het schilderscollectief KIJK! dat hij met drie collega-schilders heeft opgericht: Jaap de Jonge, Ko de Krom en Mieke Bredschneijder. Ook van hen is werk te zien op zaterdag 7 juli.
Josien Molenaar van Het Kleurenkabinet heeft een werkplaats in Bergen op Zoom maar ook een atelier en expositieruimte bij haar thuis in Tholen. Zij heeft vele etsen gemaakt (vrije grafiek) maar werkt en werkte ook met olieverf, ei-temperatechniek en maakt zogenoemde doodles: illustraties bij verhalen die ze schrijft. Ook illustreert ze kinder- en prentenboeken. Bezoek haar atelier en u zult een fraai overzicht vinden van haar veelzijdig werk.

Etsen als in Rembrandts tijd
Atelier 28 van Andrea Cook en Francesco Antonietti kent u misschien. Zij verzorgen workshops en geven les in het Kunstcentrum Tholen. Hun deur staat iedere zaterdag open, u kunt dan een kijkje nemen bij de werkgroep etsen. Andrea Cook: 'Etsen is een interessante grafische techniek die vele mogelijkheden biedt. Het wordt nog gedaan op precies dezelfde wijze als in de tijd van Rembrandt. Het maken van etsen vraagt zowel technische kennis als kunstzinnige vormgeving. Het is leuk om mensen bezig te zien met het afdrukken van originele etsen. Een vleugje mystiek en een snufje humor, de geur van etsinkt, dat alles is zeer karakteristiek voor onze etsworkshops.' Tijdens de OPEN Atelierroute op zaterdag 7 juli kunt u zelf aan de slag met een stukje etstechniek.
Even buiten Tholen ligt Atelier Het Steenen Kruis van Tjits van den Ende. Deze schilderes werkt met veel kleur en grove lijnen. Zij heeft veel gereisd in haar leven en dat is terug te zien in bijvoorbeeld haar prachtige collectie 'Bergen'.

Welke ateliers en waar?
Op de gratis routekaarten vindt u de adressen van de 19 deelnemende ateliers. De kaarten zijn verkrijgbaar bij de deelnemers, het gemeentehuis, campings en horecagelegenheden.
Voor meer informatie kijk op cultuurpleintholen.nl en op de facebookpagina van Cultuurplein Tholen. De ateliers zijn te herkennen aan de grijs/gele 'OPEN atelierroute'-vlaggen. U bent welkom van 11.00 tot 16.30 uur. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief