Nabestaanden van de familie Reeders kwamen naar Poortvliet voor de onthulling van het bord.
Nabestaanden van de familie Reeders kwamen naar Poortvliet voor de onthulling van het bord. Foto: Remko Vermunt

Familie Reeders centraal op informatiebord Poortvliet

Door: Remko Vermunt Algemeen

POORTVLIET - Het 'eerste' toeristische informatiebord is woensdagochtend onthuld in de Smidsstraat in Poortvliet. Het bord geeft informatie over de V-1 die op 3 maart 1945 in Poortvliet is neergestort. Nabestaanden van de vier slachtoffers die hierbij vielen, waren aanwezig bij de onthulling van het bord. Benjamin Adriaan Reeders, vernoemd naar zijn opa die destijds om het leven kwam, kreeg de eer om samen met wethouder Frank Hommel het bord te onthullen.

Op het informatiebord in Poortvliet wordt het verhaal verteld van de familie Reeders die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam. In februari 1944 werden de eilanden Tholen en Sint-Philipsland op last van de Duitse bezetter onder water gezet. "Het grootste deel van de bewoners werd geëvacueerd naar andere delen van het land", vertelt gemeentearchivaris Fred van den Kieboom. Toen de oorlog bijna voorbij was en de geallieerden Nederland heroverden keerden steeds meer inwoners van de eilanden terug naar huis.

Familie Reeders
Zo ook de familie Reeders, bestaande uit het echtpaar Benjamin Adriaan Reeders (43) en Goozina Hendrika Reeders-Lindeboom (41), Wilhelmina Bertha Reeders (53) en Boelle Gooitzen Lindeboom (79). "Maar ze kwamen te vroeg terug", aldus Van den Kieboom. Van de ruim 1700 inwoners van Poortvliet, waren er al zo'n vierhonderd teruggekeerd toen op 3 maart 1945 een V-1 het dorp trof. "De V-1 was door de Duitsers richting Antwerpen gestuurd, maar 42 van dit soort onbemande vliegtuigjes zijn binnen onze gemeente neergestort." Tien huizen lagen in puin en zo'n twintig huizen werden onbewoonbaar verklaard. De vier familieleden kwamen hierbij om het leven.

Tekst gaat onder de foto door

Blij verrast
Nabestaanden van de familie kwamen woensdagochtend dan ook massaal kijken naar de onthulling van het bord. "Ik ben zeer verheugd dat zoveel nazaten de weg naar Tholen hebben gevonden", stelde de wethouder. Onder wie ook de zeventigjarige Benjamin Adriaan Reeders uit Kruininge. Hij is blij verrast met de onthulling van het bord. "Er werd binnen de familie altijd over gepraat", vertelt hij. "Niet zozeer met vader en moeder, maar wel met neven en nichten. Het is voor ons een bekend verhaal." Vorige week kreeg hij plotseling een brief van de gemeente Tholen met een uitnodiging voor de onthulling. "Het is wat kort dag, maar we konden gelukkig toch met veel mensen komen." De familiegeschiedenis loopt dan ook als een rode draad door de familie.

Stukje geschiedenis
Benjamin's zus, Andrea, is de enige van de familie die in Poortvliet is blijven wonen. Zelf komt ze ook een kijkje nemen bij de onthulling van het bord, samen met haar schoonzoon Mark Smids en haar kleinkinderen. "Dit is fantastisch", stelt Mark. "Poortvliet heeft een grote geschiedenis en als er zoveel archiefbeelden zijn van zo'n bijzondere gebeurtenis dan kan je iets unieks neerzetten." Het verhaal van de familie Reeders is ook bij Mark bekend. "Het is een verhaal dat wel eens ter sprake komt. De familie was net te vroeg terug, maar ze dachten dat het veilig was." Smids is vastbesloten om het verhaal straks ook te delen met zijn kinderen. "Het bord stond er gisteren al, dus toen zijn we er even voorbij gelopen. We proberen ze wel wat te vertellen over de opa en oma van hun oma, maar het is de vraag wat er blijft hangen. Gelukkig staat er nu een bord waar we regelmatig voorbij kunnen lopen, zo hoop je dat het verhaal uiteindelijk toch blijft beklijven. Het is een stukje geschiedenis dat je door probeert te geven."

Tekst gaat onder de foto door

Informatieborden
Hoewel het bord in Poortvliet wellicht één van de meest interessante borden is, staan er inmiddels al op zo'n veertien andere locaties ook borden. Uiteindelijk moeten er tweeëntwintig informatieborden geplaatst worden door heel de gemeente Tholen. Te denken valt aan verschillende locaties, zoals de Vliedberg in Westkerke, de haven van Tholen en de bunkers in Stavenisse. "Op deze manier worden onzichtbare plekjes zichtbaar gemaakt en worden de historie en authentieke verhalen van Tholen verteld", aldus de wethouder.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief