Foto: Remko Vermunt

Zilveren medaille voor heldin Olga van Vossen

THOLEN - De dertienjarige Olga van Vossen uit Scherpenisse heeft dinsdagmiddag, precies vijf maanden na haar heldendaad, een zilveren medaille ontvangen van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (KMRD). Burgemeester Ger van de Velde - de Wilde mocht de medaille én de oorkonde uitreiken aan Olga die door haar familie naar het gemeentehuis was gelokt.


De dertienjarige Olga was op 27 juni aan het zwemmen in Zwembad Haestinge toen een elfjarige jongen zijn hoofd stootte tegen een startblok. De jongen raakte bewusteloos en kwam in het water terecht met zijn gezicht omlaag. Olga twijfelde geen moment, sprong in het water en legde de jongen op z'n rug. Daarnaast zorgde ze ervoor dat zijn mond vrij was, zodat hij kon ademhalen. Al snel kreeg de heldin hulp van het zwembadpersoneel. "Maar, jij maakte het verschil tussen leven en dood", aldus de burgemeester. "Het is bijzonder dat iemand op zo'n jonge leeftijd zo snel heeft geholpen. Je hebt echt het verschil gemaakt voor Tim." De elfjarige Tim maakt het goed. Hij werd meegenomen naar het ziekenhuis, maar diezelfde avond mocht hij weer naar huis. Toch heeft het ongeluk een flinke impact gehad op de familie, het zwembadpersoneel én ook op Olga.

Ziel onder haar arm 

Hoewel Olga die dag in eerste instantie gewoon door wilde zwemmen, besloot ze later toch naar huis te gaan. "Ik werd gebeld door het zwembadpersoneel", vertelt een trotse moeder. "In eerste instantie schrok ik, want ik wist niet wat er was gebeurd. Maar toen kreeg ik te horen dat Olga een heldendaad had verricht." Olga wilde niet opgehaald worden, maar niet veel later werd moeder Miranda toch weer gebeld. "Ze liep met haar ziel onder haar arm en vroeg de hele tijd hoe het met de jongen ging. Het heeft toch wel impact op haar gehad." De dertienjarige werd als een held onthaald en ook op school werd stilgestaan bij de heldendaad. Zo kwam burgemeester Ger van de Velde - de Wilde destijds al langs om een bosje bloemen te overhandigen. "Toen hoorde ik ook van de EHBO-lessen die je hebt gevolgd en dit laat maar weer eens zien hoe belangrijk die lessen zijn." Om Olga nog eens extra te bedanken werd een aanvraag ingediend bij de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. "Zij hebben besloten om jou vanwege je alertheid te belonen met een zilveren medaille."

Dankbaarheid

Speciaal voor deze gelegenheid kwam professor Briët namens de KMRD vanuit Amsterdam naar Tholen gereisd. "Het was even rijden, maar dat doe ik met veel plezier", aldus de professor. "De KMRD is in 1767 opgericht, omdat een aantal mannen het niet langer konden verdragen dat er zoveel mensen verdronken in de grachten van Amsterdam. In één nacht zijn eens 95 mensen verdronken. De KMRD heeft toen voor ladders gezorgd, maar ook voor reddingsboeien langs de kant van de grachten." Sinds de oprichting heeft de KNMR tevens al zo'n 7500 medailles uit mogen reiken aan helden zoals Olga. "Maar een zilveren medaille voor een dertienjarig meisje, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Dat is wel heel erg bijzonder", aldus Briët. "Wij zijn dan ook trots en dankbaar, maar de grootste dankbaarheid krijg je natuurlijk van Tim en z'n ouders én het zwembadpersoneel. Want dankzij jou, kunnen zij 's nachts gewoon slapen."

Verrassing

Volgens moeder Miranda is het niet de eerste keer dat Olga iets doet zonder er eigenlijk bij na te denken. "Maar deze keer was dat dus juist positief", lacht ze. Inmiddels staat Olga er zelf niet vaak meer bij stil. "We hadden het eigenlijk net afgesloten, maar voor zo'n uitreiking maken we toch even tijd", lacht moeder Miranda. Om Olga mee te lokken naar het gemeentehuis vertelde de familie dat er juist een verrassing op de planning stond voor haar broer. "Maar toen we hier aankwamen, had ik het wel door", lacht Olga. De medaille vind ze erg bijzonder en hij krijgt dan ook een mooie plek op haar kamer.  

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief