Artsen van het Adrz vragen aandacht voor Movember.
Artsen van het Adrz vragen aandacht voor Movember. Foto: Bo van Scheyen

Ziekenhuis in Goes houdt vrijdag Movember-bijeenkomst

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Het begon allemaal in 2003 in Australië toen twee vrienden, Travis Garone en Luke Slattery, besloten de uit het straatbeeld verdwenen snor (moustache) nieuw leven in te blazen en wel met als doel bewustwording rond de gezondheid van de man. In het kader van Movember is er vrijdag (30 november) een bijeenkomst in het Adrz-ziekenhuis in Goes.

De maand oktober en het roze lintje staan al heel lang symbool voor bewustwordingscampagnes voor borstkanker. Bij mannen komt prostaatkanker nagenoeg net zo vaak voor als borstkanker bij vrouwen, en per jaar worden er vijftien jonge mannen in Zeeland geopereerd aan zaadbalkanker. Dit jaar laten wereldwijd duizenden mannen hun snor staan in het kader van Movember, een wereldwijde campagne ter bevordering van de gezondheid van de man.

Snorren

Zo laten ook een aantal urologen van het Adrz in het kader van Movember hun snor en zelfs baard staan. Dit doen zij, omdat ook zij vinden dat het belangrijk is de groepen mannen te bereiken die met urologische gezondheidsklachten geconfronteerd worden of kunnen worden. Volgens uroloog J.J. Jaspars sterven er jaarlijks in ons land 2500 mannen aan prostaatkanker. Bij 12.000 mannen wordt op jaarbasis de ziekte vastgesteld.

Discussie

“Momenteel is er een grote discussie gaande of prostaatkanker deel moet gaan uitmaken van bevolkingsonderzoeken. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. De ziekte komt vooral voor bij mannen van boven de vijftig en een groot deel van hen heeft en krijgt er nooit echt last van. Je hoeft er niet aan te sterven. Toch is het erg belangrijk om, wanneer je een vergroting van de prostaat ervaart en het is kwaadaardig, er snel bij te zijn”, vertelt dokter Jaspars.

Zelfonderzoek

Zijn collega-uroloog E. Planken beaamt dit en vult aan dat de actie nu ook een extra dimensie heeft gekregen door gericht ook een andere doelgroep aan te spreken: mannen tussen de 20 en 40 jaar bij wie zaadbalkanker wordt geconstateerd. “Deze groep moet juist extra alert zijn en veel meer aan zelfonderzoek doen”, meent Planken. “Ik adviseer zelfs om maandelijks de ballen te onderzoeken. En voel je dan een verharding of een afwijking, maak dan meteen een afspraak met de huisarts. Bij dit ziektebeeld willen we er snel bij zijn, omdat de kans op uitzaaiing veel groter is dan bij prostaatkanker.”

Mentaal

Naast prostaatkanker en zaadbalkanker focust de wereldwijde actie Movember ook op de algehele en mentale gezondheid van de man. Wereldwijd plegen jaarlijks 510.000 mannen zelfmoord. Mannen hebben er dikwijls moeite mee om er voor uit te komen dat ze problemen hebben; ze houden ze liever stil.

Bijeenkomst

Op vrijdag 30 november is er in de vergaderzaal van het Adrz in Goes een bijeenkomst voor mannen met prostaatkanker of zaadbalkanker. De toegang is gratis. Maar iedereen met belangstelling voor dit onderwerp is van harte welkom. De aanvang is 13.15 uur. Na een welkomstwoord door verpleegkundig specialist Inge Smit-Jobse zullen er diverse onderwerpen aan bod komen, zoals prostaatkanker, zaadbalkanker, voeding en kanker, maar ook erfelijkheid bij urologische tumoren, het belang van bewegen en de rol van de fysiotherapeut bij patiënten met kanker. Deze onderwerpen zullen besproken worden door diverse specialisten op hun vakgebied. Bijzonder is dat het Adrz nu ook over de mogelijkheid om een MRI –prostaat te maken beschikt. Dit kan bijdragen in het tot stand komen van de diagnose prostaatkanker en tot het komen van een behandelplan. Hierover zal radioloog O. Vergauwen spreken.

Aanmelden
Aanmelden voor de informatiemiddag kan via: poli.urologie.goes@adrz.nl, maar is niet verplicht.

BIJDRAGE BO VAN SCHEYEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief