Foto: Privébezit

Gezamenlijke passie voor scheepsbouw groeit uit tot grote tentoonstelling

THOLEN - Sporthal De Meulvliet in Tholen vormt op vrijdagavond 18 januari en zaterdag 19 januari hét decor voor de eerste grootschalige scheepsbouwtentoonstelling van het eiland Tholen. De organisatie is in handen van Johan van Heijningen en John Moerland die hun hobby willen tentoonstellen aan een groter publiek.


De mannen uit Sint-Maartensdijk, Johan van Heiningen en John Moerland, zijn al jaren buren van elkaar en ze delen dezelfde passie: scheepsmodelbouw, oftewel het op schaal nabouwen van schepen. De hobby bestaat niet alleen uit het maken van de schepen, maar er wordt ook regelmatig mee gevaren door middel van radiografische afstandsbesturing.

Tentoonstelling

"Lokaal kregen wij echter de indruk dat er relatief weinig mensen zijn die zich bezig houden met deze hobby", stellen Moerland en Van Heiningen. "Tóch hebben wij het gevoel dat er wel degelijk mensen 'moeten' zijn, welke zich aangetrokken voelen tot onze hobby, en dan met name natuurlijk tot het gemeenschappelijk uitoefenen ervan. Het was dan ook om die reden dat wij hebben besloten om een grote scheepsmodelbouwtentoonstelling te gaan organiseren hier op 't eiland."

Grote respons

Met behulp van verschillende sponsoren hebben de mannen het voor elkaar gekregen om voldoende budget bij elkaar te krijgen voor het organiseren van deze tentoonstelling. "Inmiddels kunnen wij stellen dat we deze tentoonstelling in ieder geval kostendekkend op poten kunnen zetten. Een rustgevend gevoel dus." De mannen kondigden het evenement aan op Facebook en al snel werd er positief gereageerd door belangstellenden. "Tot onze grote vreugde zijn we benaderd door diverse privé-modelbouwers / collega's, maar ook vanuit diverse verenigingen elders in den lande kwam er een grote respons op gang, met daarin het voorstel tot – actieve – deelname!" Dit aanbod hebben Moerland en Van Heiningen met wijde armen ontvangen. "Wij kunnen stellen dat er een uitermate grote hoeveelheid aan scheepsmodellen te zien zal zijn op onze aankomende tentoonstelling! Niet minder dan 8 collega-verenigingen doen er aan mee!"

Toekomst

Hoewel de tentoonstelling in principe het eerste wapenfeit is van de twee heren, zijn ze ook al bezig met een verdere uitbouw van hun activiteiten. Om alles te realiseren hebben ze zich in ieder geval ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, er is subsidie aangevraagd bij de gemeente en er is een officiële club opgericht. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een eigen steiger om met de schaalmodellen te kunnen varen. "We hebben een lange tijd gezocht naar een geschikte vaarlocatie. Dit omdat het voor een scheepsmodel niet bepaald gunstig is om in een zoutwater-omgeving te varen. Dit vanwege de grote kans op corrosie aan de diverse bewegende delen van de modellen."

Vaarsteiger

Na lang wikken en wegen hebben de mannen gekozen voor de 'grachtengordel' van het Tholen (De Veste) als vaste vaarlocatie. Echter, vanwege de enorme groei van dikke rietkragen bij de Veste is de vraag bij het gemeentebestuur van Tholen neergelegd of er een drijvende steiger geplaatst mag worden op een daartoe geschikte plek. "Na diverse commissievergaderingen heeft de Gemeente Tholen ons – medio 2018 - tot onze grote opluchting een geschikte locatie toegewezen in 'De Veste', en ons officieel toestemming verleend voor de aanleg van een fraai drijvend steigercomplex aan de Parksingel te Tholen." De mogelijkheden voor de twee buren om hun modellen eenvoudiger te water te laten worden daarmee wezenlijk vergroot. "Plus dat wij vanaf deze steiger een vrij uitzicht behouden over het beschikbare vaarwater. Naar wij hopen kunnen wij aan 't begin van het zomerseizoen 2019 definitief beschikken over onze steiger en vanaf dat moment kunnen wij dus volop genieten van onze vaar-activiteiten."

De tentoonstelling is op vrijdagavond open van 19.00 tot 22.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis, net als het parkeren.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES