Gemeente gaat wandelen en fietsen met ouderen
In Stavenisse is het project Elke stap telt met succes afgerond
In Stavenisse is het project Elke stap telt met succes afgerond (Foto: )

Gemeente gaat wandelen en fietsen met ouderen

POORTVLIET - Senioren van 55 jaar en ouder kunnen vanaf dinsdag 19 maart in Sint Philipsland deelnemen aan het gratis fietsproject 'Elke trap telt' en op woensdag 20 maart in Poortvliet aan het gratis wandelproject 'Elke stap telt'. Het wandelproject werd eerder al opgestart in Scherpenisse, Stavenisse en Sint Philipsland, maar het fietsproject wordt voor het eerst in Nederland geïntroduceerd.


Beide projecten zijn ontwikkeld om ouderen te ondersteunen en te motiveren om te bewegen. Het doel is om ervoor te zorgen dat ouderen een betere conditie krijgen. Beide projecten beginnen dan ook met een instaptest waarbij senioren worden getest op hun basisconditie. Op basis van de testresultaten worden de deelnemers ingedeeld in een groep op eigen niveau. "Het 'opbouwen' van de conditie/gezondheid staat centraal in het project", legt buurtsportcoach Bo van Keulen uit. "Daarnaast zijn de sociale contacten een wezenlijk onderdeel. Er wordt gewerkt naar een persoonlijk doel, dat bereikt kan worden met het persoonlijk opbouwprogramma van 10 à 12 weken."

Groepsessies

Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn persoonlijke doel bereikt worden er ook speciale groepssessies georganiseerd in servicecentrum De Poorthove en dorpshuis De Wimpel. "Hier wordt informatie verstrekt over verschillende, aan gezondheid gerelateerde onderwerpen, zoals gezonde voeding, actieve leefstijl, omgaan met chronische aandoeningen, depressie en eenzaamheid." De wekelijkse bijeenkomsten dienen daarnaast om deelnemers te stimuleren hun persoonlijke opbouwplan te blijven volgen.

Elke week krijgen deelnemers het programma mee voor de komende week en maken de deelnemers gezamenlijk een wandeling of een fietstocht. Aan het eind van de tien tot twaalf weken wordt bekeken in hoeverre de kandidaat zijn of haar basisconditie heeft verbeterd door dezelfde 'test' te doen als op de eerste dag. Na afloop ontvangt men ook een certificaat van deelname. Het wandelproject is ook in andere dorpen met succes afgerond en in sommige gevallen gaan senioren nog steeds, traditiegetrouw, met elkaar een wandeling maken om in beweging te blijven.

Testdag

De eerste informatiebijeenkomst voor het fietsproject 'Elke trap telt' is op dinsdag 19 maart om 10.00 uur in de dorpshuis De Wimpel in Sint Philipsland. De volgende sessies starten hier wekelijks elke dinsdagmorgen om 10.00 uur. De eerste (test)dag voor het wandelen is op woensdag 20 maart om 10.00 uur in de gezelschapsruimte in De Poorthove. De volgende sessies starten hier wekelijks elke woensdagochtend om 10.00 uur. Deelnemen is gratis en deelnemers kunnen zich vooraf aanmelden bij buurtsportcoach Bo van Keulen van de gemeente Tholen via bo.vankeulen@tholen of tel. 06-51602093. "Een introducee meenemen mag altijd."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
 

Vacatures

heftruckchauffeur

Kruiningen

Medewerkers huishoudelijke dienst

Kamperland

Operators

Kruiningen en Bergen op Zoom

Medewerker beheer De Wellevaete

Tholen

Uitvoerder

Nieuwdorp