Violiste Elise Besemer en pianist Laurens de Man geven een concert in Tholen.
Violiste Elise Besemer en pianist Laurens de Man geven een concert in Tholen.

Viool-piano duo Besemer-de Man in Tholen

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

THOLEN - Het Avondconcert van zaterdag 13 april in het Oude Stadhuis in Tholen wordt gegeven door het jonge getalenteerde duo violiste Elise Besemer en pianist Laurens de Man, beiden prijswinnaars bij belangwekkende concoursen.

Ze zijn uitgenodigd door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten om een aantal van de fraaiste sonates uit de Duitse en Franse Romantiek uit te voeren.

Van Johannes Brahms spelen zij zijn 2e Sonate en van César Franck wordt zijn enige Sonate voor viool en piano uitgevoerd. Deze twee gekende meesterwerken worden met elkaar verbonden door de charmante Sonatine in G van Antonín Dvorák.

Geheel naar het artistieke uitgangspunt van de concertorganisatie worden de werken uitgevoerd op historische muziekinstrumenten. Elise Besemer bespeelt haar Jean-Baptiste Vuillaume viool, gebouwd in Parijs in 1866. Laurens de Man bespeelt de vleugel die deel uitmaakt van de collectie toetsinstrumenten in het uit 1460 daterende Oude Stadhuis, een Julius Feurich vleugel, gebouwd in Leipzig in 1908.

Elise Besemer (Rotterdam, 1994)

Elise Besemer stond in 2016 in de finale tijdens het prestigieuze Oskar Back Concours, waarbij het oordeel van de jury was: "Haar spel is zeer sensitief, zonder effectbejag, volstrekt eerlijk. Elise is een bijzonder allround violiste".

Elise speelt vanaf haar vijfde jaar viool. Ze was jong talent van het Vioolinstituut Hellendaal aan het Conservatorium van Codarts Rotterdam. Vanaf 2013 studeerde ze bij Coosje Wijzenbeek aan het Conservatorium van Amsterdam; sinds 2014 studeert ze bij Jaring Walta aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In september start Elise met haar master bij Jaring Walta en Tjeerd Top.

Elise speelde in mei 2018 haar bachelor eindpresentatie. De examencommissie heeft het concert gewaardeerd met "een 10 met onderscheiding". Tevens heeft zij de Fock-medaille mogen ontvangen die elk jaar wordt uitgereikt aan het beste eindexamen.

Elise won eerste prijzen op o.a. het Davina van Wely Vioolfestival 2011, de Maassluisse Muziekweek (2006), het SJMN (2006 en 2007). Ook won zij met haar strijkkwartet in 2014 een eerste prijs op het Prinses Christina Concours. Tevens won zij de jury- en publieksprijs van het Gergiev-festival (2006) en met pianist Mengjie Han de publieksprijs op het Storioni festival (2014).

Elise was academist van de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest; inmiddels wordt zij veelvuldig gevraagd als remplaçant bij dit orkest. Ze ging mee op o.a. tournees naar Japan, Zuid-Korea, China, Noord-Amerika en vele steden van de lidstaten van de Europese unie.

Laurens de Man ('s-Hertogenbosch, 1993)

Hij is een veelzijdig musicus, actief als pianist en organist, zowel solistisch als in kamermuziekverband.

Hij studeerde piano en orgel (twee masters) aan het Conservatorium van Amsterdam (predicaat resp. "uitmuntend" en "cum laude") bij resp. David Kuyken en Jacques van Oortmerssen. Aan hetzelfde instituut volgde hij bijvak klavecimbel bij Johan Hoffman.

Vanaf oktober 2017 zette hij zijn studie voort aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel).

Laurens won diverse prijzen, o.a. tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag (1e Prijs Nationale Finale), bij het Internationaler Klavierwettbewerb "J.S. Bach" in Würzburg en bij de International Martini Organ Competition in Groningen (1e Prijs, Publieksprijs en Jan Welmersprijs). In november 2017 verscheen een piano-CD met klavierwerken van J.S. Bach. In 2018 werd hem de Sweelinck-Mullerprijs toegekend, een stipendium voor veelbelovende jonge organisten. In januari 2019 won hij de prijs voor de beste uitvoering van het opdrachtwerk en de derde prijs bij het Felix Mendelssohn Hochschulwettbewerb te Berlijn.

Sinds 2012 is hij pianist van het Chimaera Trio, dat veelvuldig optreedt en prijzen won bij de Storioni Ensemblewedstrijd in 's-Hertogenbosch en het Tristan Keuris Kamermuziekconcours in Amersfoort. Voor dit trio arrangeert Laurens ook regelmatig muziek, van Pachelbel tot Mahler.

Sinds januari 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht, waar hij een Bätz-Witte orgel uit 1861 bespeelt.

Aanvang concert 20.15 uur. Reservering via info@keldermansconcerten.nl of tel. 06-42441662.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief