Foto: Remko Vermunt

Koning Willem-Alexander opent Windpark Krammer

SINT-PHILIPSLAND - Niemand minder dan Koning Willem-Alexander komt op woensdag 15 mei naar Windpark Krammer om de officiële opening te verrichten van het windpark. In het najaar van 2016 werd gestart met de bouw van de 34 windturbines bij de Krammersluizen nabij Sint-Philipsland die een gezamenlijk vermogen van 102 MW moeten opleveren.


Windpark Krammer is tot stand gekomen als burgerinitiatief. De vijfduizend leden van de energiecoöperaties Deltawind en Zeeuwind namen het initiatief voor dit windpark en daarmee is het het grootste burgerinitiatief van Nederland. Honderden leden van de coöperaties zullen dan ook aanwezig zijn bij de officiële opening. Dat nu ook de koning aanwezig zal zijn bij de opening is volgens Monique Sweep (Deltawind) een bekroning op het harde werk van velen. "Windpark Krammer bewijst dat de energietransitie niet is voorbehouden aan grote bedrijven. Ook coöperaties van burgers kunnen, met heel veel geduld en door intensief samen te werken met overheden, Rijkswaterstaat en natuurorganisaties, stapje voor stapje echt iets bereiken."

Zeeuwse Landschap

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest rondom de bouw van het windpark. Windpark Krammer ligt op het kruispunt van drie grote wateren: de Oosterschelde, de Grevelingen en het Volkerak Zoommeer. Het Zeeuwse Landschap maakte zich echter zorgen over de nadelige gevolgen voor vogels en vleermuizen die dagelijks over deze deltawateren trekken. Desondanks zijn het Zeeuwse Landschap en Windpark Krammer uiteindelijk tot een akkoord gekomen, waardoor toch gestart kon worden met de bouw. Het windpark levert straks energie op voor zo'n honderdduizend huishoudens. Slechts vijf procent daarvan is nodig om de leden van Zeeuwind en Deltawind van stroom te voorzien. De overige stroom wordt afgenomen door vier multinationals.

Feest

Nu de bouw van het windpark klaar is, wordt er dan ook grootschalig feestgevierd. Niet alleen komt de Koning op woensdag langs voor de officiële opening, ook op donderdag, vrijdag en zaterdag staan er festiviteiten op de planning. Zo vindt op donderdag de première plaats van een speciale film over de bouw van Windpark Krammer. Iedereen die aan het windpark heeft meegebouwd wordt hiervoor uitgenodigd. Vrijdagavond vindt het grote openingsfeest plaats voor iedereen. "Tijdens KrammerFest proosten en feesten we samen op Windpark Krammer. Met bands, DJ's en ander entertainment wordt het een energieke avond!", aldus de organisatie. Onder andere Bizzey en Partysquad komen langs om er een feestje van te maken. Op zaterdag staat vervolgens nog de Krammer Run op het programma met een speciale kidsrun. Kijk voor meer informatie op www.windparkkrammer.nl

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief