Foto: Remko Vermunt

Windpark Krammer officieel geopend door koning Willem-Alexander

SINT PHILIPSLAND - Koning Willem-Alexander heeft woensdag de officiële opening verricht van Windpark Krammer. Door een symbolische stekker in het stopcontact te steken, gingen de windmolens één voor één draaien. Daarmee is het grootste burgerinitiatief van Nederland daadwerkelijk een feit.


De afgelopen dagen stonden bij Windpark Krammer in het teken van feest met als eerste hoogtepunt de opening van het windpark door koning Willem-Alexander. "Dat is een bekroning op ons werk", stelde Monique Sweep, namens Deltawind. In een volle zaal, met ongeveer 750 mensen, werd teruggeblikt op de bouw van het windmolenpark en daarbij werd ook stilgestaan bij de verschillende hobbels die genomen moesten worden.

Natuurorganisaties

"Zo zijn er soms hevige gesprekken gevoerd met natuurorganisaties, zoals Het Zeeuwse Landschap", stelt projectdirecteur Tijmen Keesmaat. Zo leven er veel beschermde vogels in het gebied waarin gebouwd werd. "Maar, met respect voor de wederzijdse belangen zijn we er toch uitgekomen." Al gooide een kwikstaart nog wel even roet in het eten. "Net op het moment dat de kraan aan kwam rijden, begon een kwikstaart te broeden en dan mag je niets doen. Die kraan van 10.000 euro per dag moest daar dus eerst op wachten."

Communicatie

Er werd uiteraard niet alleen met natuurorganisaties gesproken, ook bewoners werden betrokken bij de bouw. "We probeerden iedereen mee te nemen in dit proces", vertelde Monique Sweep. "Maar ondanks alle informatiebijeenkomsten en brieven, heb je altijd mensen die wakker worden en opeens denken: wat gebeurt er nu? Dus ja, we hebben ook mensen teleurgesteld." Ook de actiegroep uit Anna Jacobapolder 'WindmolensNee' die zich verzette tegen de komst van het windmolenpark kwam kort aan bod bij de terugblik. "We zijn met deze groep in gesprek gegaan en hebben gesproken over de angsten en vrezen van bewoners. Uiteindelijk hebben we ter compensatie op ongeveer 186 woningen in Anna Jacobapolder zonnepanelen gelegd om de mensen kennis te laten maken met duurzame energie en met succes." De bewoners besparen hiermee fors op hun energierekening en Anna Jacobapolder is hiermee in één klap een van de duurzaamste dorpen van Nederland geworden.

Zonnepanelen

Uiteindelijk is het windpark binnen de tijd, binnen het budget en zonder al te veel ongelukjes opgeleverd. "We hopen hiermee een voorbeeld te zijn voor andere corporaties", stelde Sweep. "Het sleutelwoord hierbij is samenwerking, alleen dan maak je zoiets mogelijk." Met de winst van dit project gaat Deltawind weer nieuwe projecten beginnen. "Zo zijn we al bezig met het brainstormen over drijvende zonnepanelen hier bij de Krammersluizen. Dat is voor ons de volgende stap, want zon, wind en water gaan wat ons betreft goed samen."

Het Windpark

Twaalf jaar geleden werd voor het eerst gesproken over het idee om windmolens te plaatsen bij de Krammersluizen. Inmiddels bestaat het windpark uit 34 windturbines met een totaal opgesteld vermogen van 102 MW. Omgerekend wekt Windpark Krammer groene stroom op voor 100 duizend huishoudens. "Daarmee leveren we een fikse bijdrage aan de energietransitie en de duurzaamheidsdoelstellingen." Kosten: 200 miljoen euro.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief