Kinderen mochten de kalfjes aaien tijdens de activiteit 'Met de klas de boer op'.
Kinderen mochten de kalfjes aaien tijdens de activiteit 'Met de klas de boer op'.

Met de klas de boer op

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

SINT-ANNALAND - ZLTO Tholen heeft woensdag 22 mei de activiteit 'met de klas de boer op' georganiseerd. Dit jaar was groep 4 van de Casembrootschool uit St. Annaland uitgenodigd. We waren te gast bij de familie Hofland aan de Boneputteweg.

Deze activiteit wordt georganiseerd om kinderen al van jongs af aan te betrekken bij de voedselproductie; waar ons eten en drinken vandaan komt staat hierin centraal. De familie Hofland heeft een melkveebedrijf, hier hebben de kinderen dus van alles geleerd over waar onze melk vandaan komt en wat is er nodig om melk te produceren.

Leo en Bea Hofland hebben de kinderen in twee groepen rondgeleid over hun bedrijf. Eerst konden de kinderen zien wat een melkkoe op een dag eet en drinkt: een flinke kruiwagen vol kuilvoer, brokken en heel veel water. Daarna konden de kinderen een koe van dichtbij zien er was zelfs een kalfje van 2 dagen jong wat geaaid kon worden. Ook de al wat oudere kalfjes mochten allemaal geaaid worden. Bij de melkrobot werd gekeken hoe een koe gemolken wordt.

Natuurlijk was er melk voor iedereen, de verse melk direct van de koe had bij veel kinderen de voorkeur. 'Het is echt veel lekkerder dan gewone melk' was de reactie van meerdere kinderen. Het was mooi weer en er stonden traptrekkers, een skelter en er was een trampoline, zodoende kon er ook nog even gespeeld worden. Ook stond er een echte melkkoe buiten, deze gaf geen melk maar water. Een uitdaging om er iets uit te krijgen, maar zeker erg leuk om te proberen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief