Martin de Waal in actie op Bassrulers.
Martin de Waal in actie op Bassrulers. (Foto: Koen Smeulders)

De Thoolse Mix: Martin de Waal als Ostrea en The X-clusive

  algemeen

THOLEN – Martin de Waal is sinds 2000 actief als dj. De Waal begon zijn carrière op zijn zeventiende en staat bekend onder zijn artiestennamen 'Ostrea' en 'The X-clusive'. De Waal is ook onderdeel van stichting Tholen Unighted, die onder andere de organisatie van de Vrijmibotho voor haar rekening neemt. Wij spraken de Waal over zijn carrière, het DJ-vak en zijn liefde voor muziek.


DOOR JEFFREY HAGE

De zon probeert nog door het wolkendek te breken als Martin de Waal in zijn keuken plaatsneemt. De vogeltjes fluiten de keuken in en er hangt een geur van verse koffie. De Waal draagt een wit t-shirt en gaat aan zijn grote houten keukentafel zitten. Hij pakt de afstandsbediening van het geluidssysteem en zet de elektronische muziek die in de keuken te horen is uit. Hij vouwt zijn handen over elkaar en schraapt zijn keel: "Mijn artiestennaam 'The X-clusive' komt uit het verleden. Die artiestennaam heb ik tot 2009 gedragen en heb ik het best ver mee geschopt. Uiteindelijk kon ik het alleen erg moeilijk combineren met mijn full-time baan. Daarom ben ik na 2009 vooral muziek gaan produceren voor anderen en heb ik mijn eigen studio gebouwd.Mijn zoon werd toen in 2014 geboren en daardoor besloot ik verder te gaan onder de naam 'Ostrea' om toch nog wat te kunnen blijven draaien. Met The X-clusive ben ik echter nog steeds te zien op een aantal feesten per jaar, zoals Bassrulers," aldus De Waal

Begin

Toen de Waal in België een show zag van DJ Vince sprong de vonk bij hem over: "Ik zag DJ Vince draaien in Gent en was gelijk verkocht. Hij draaide zo technisch dat ik meteen dacht: 'dit wil ik ook'. "In 2000 werd ik vervolgens zeventien en had ik een vakantiebijbaan bij 'Bernaards'. Van het geld wat ik daar verdiende, kocht ik twee draaitafels en twintig vinyl platen, want dat was toen de manier waarop je draaide. Vier weken later had ik via contacten mijn eerste boeking in de The Nighttrain in Middelburg. Daar zijn toen veel mensen komen kijken die ik al kende, want ik kwam al vaak in die club als bezoeker. Dat optreden heeft er voor gezorgd dat ik na zes weken weer terug mocht komen en uiteindelijk als vaste DJ daar mocht draaien."

Contacten

Het harddance festival Bassrulers zorgde ook voor meer bekendheid van De Waal. Hij kende de organisatie en wist een plekje op de poster te bemachtigen. "Het voordeel wat ik toen ik die tijd had, was dat ik vaak opende. De headliner was daarna ook gewoon backstage te vinden, dus ik sprak hen vaak aan om even een praatje te maken. De scene was in die tijd nog zo klein dat je die mensen overal tegenkwam, dus ik deed tijdens dat soort feesten vaak veel contacten op. De echt grote stappen kwamen voor mij pas rond 2005 of 2006 toen ik meedeed aan een DJ contest van Q-dance. In de finale van die contest mocht je op Defqon 1 en Q-base draaien en daar zijn er toch 40.000 man die op zo'n weekend aanwezig zijn. Dat soort dingen hebben er toen echt voor gezorgd dat ik kon groeien."

Muziek

Over zijn favoriete genre hoeft De Waal niet lang na te denken: "Absoluut melodische techno. Verder hou ik van alle muziek, als er maar een goede melodie in zit. Wat ik als DJ tof vind, is om als The X-clusive zo'n twee keer per jaar helemaal los te gaan op het podium. Toen ik begon met draaien deed ik veel met scratchen net als wat toen bij hiphop gebruikelijk was. Er waren echter niet veel andere mensen die dat deden. Ik was dus best 'exclusief' en daar kwam de naam The X-clusive vandaan. Ostrea zag ik ooit op een villa hier in de buurt zien staan. Ik ging op internet zoeken wat het betekende en kwam erachter dat het 'oester' betekent. Dat vond ik eigenlijk wel mooi, want ik kom natuurlijk uit Zeeland, maar ik vond het vooral mooi omdat mensen snel een oordeel hebben over iemand als ik, terwijl ik ook gewoon papa ben," lacht De Waal terwijl hij over zijn kale hoofd wrijft.

Draaien

Het mooie aan het draaien van platen is voor de Waal toch vooral de controle van het publiek. "Je stuurt het publiek met je platen. Mensen reageren altijd op een bepaalde manier op je muziek. En als ze echt los gaan, is dat echt het mooiste wat er is. Bij een instrument heb ik toch altijd het idee dat je meer repetitief bezig bent, dus daarom vind ik platen draaien juist zo leuk." 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES