Hoge blauwe kannen. FOTO JOLANDA VAN DAM
Hoge blauwe kannen. FOTO JOLANDA VAN DAM Foto: Jolanda van Dam

Tweede Open Atelierroute met als thema water

Sport en vereniging

THOLEN - Iedereen heeft wel iets met water. We drinken het dagelijks, we wassen ons er mee, we spelen er mee, houden ervan of zijn er juist bang voor. Hier op Tholen is de binding met het water nog veel intenser. Het water is overal rond het eiland. Het beweegt met eb en vloed. Er is een continu spel van water, licht en kleur. Veel mensen vermaken zich graag op of langs het water. Water is daarom het thema van de tweede zaterdag van de OPEN atelierroute.

Op zaterdag 6 juli openen verschillende kunstenaars weer hun deuren en heten iedereen van harte welkom die het leuk vindt om kunst te komen kijken. Ieder atelier heeft zijn eigen sfeer, afmeting, werkzaamheden en technieken. Er is kunst gemaakt van glas, keramiek, vilt en stof, maar er zijn ook schilderijen te zien. In het atelier kunt u vaak naast de getoonde kunst ook stappen uit het productieproces te zien.

Eén van de kunstenaars die zich laat inspireren door water is Mieke van Alphen uit Poortvliet. Zij is geboeid geraakt door de telkens veranderende kleuren van het water in de Oosterschelde. Zij maakt van stukjes gekleurd glas met behulp van een mal waterschaaltjes die in de oven samen worden gesmolten. Rianne van Duivenbode uit Oud-Vossemeer legt van alles vast wat in het water groeit of vaart door met plateel te schilderen op bord. Jolanda van Dam uit Sint-Annaland wordt vooral geboeid door de kleuren en structuren die ontstaan bij de beweging van eb en vloed waarbij slikken droogvallen of schorren nat worden. Dit legt zij vast in diverse kannen en vazen van keramiek. Deze kunstenaars leggen met hun werk het DNA van Tholen anno 2019 vast.

Wilt u graag zelf u handen uit de mouwen steken? Dat kan! Bij Mieke van Alphen kunt u zelf experimenteren met glasstukjes en uw eigen waterschaaltje van glas creëren. Bij Rianne van Duivenbode kunt u met een heel andere techniek aan de slag. Bij haar kan jong en oud gelliplate drukken. Dit is een druktechniek waarbij acrylverf wordt aangebracht op een ondergrond van siliconen. In de verf wordt een tekening gemaakt met een siliconenpen en kan er geëxperimenteerd worden met een waterspuit. Drukken op papier is gratis. Voor drukken op een linnen tas wordt een vergoeding gevraagd.

De kunstenaars hopen u te kunnen verwelkomen op de OPEN atelierroute Tholen op zaterdag 6 juli. De ateliers zijn geopend van 11.00 tot en met 16.30 uur. De toegang is gratis. Voor een routekaart en meer informatie kunt u terecht op www.cultuurpleintholen.nl.

Elke eerste zaterdag van de maand geopend van juni t/m september van 11.00u tot 16.30u. Voor informatie over de 15 deelnemers zie: www.cultuurpleintholen.nl klik op de knop ‘OPEN atelierroute’. Entree is gratis.

Waterschaaltje 2
Zeilboot


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief