Het gaat om Tholen, Stavenisse, Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk, Oud-Vossemeer, Sint Philipsland en Poortvliet.
Het gaat om Tholen, Stavenisse, Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk, Oud-Vossemeer, Sint Philipsland en Poortvliet.

Waarschuwing: Hoge concentratie lood in Thoolse grond

  algemeen

THOLEN - Tholen blijkt een aandachtsgebied lood. Dit betekent dat er een opvallend hoge concentratie lood in de grond zit. Het gaat om Tholen stad en de andere kernen van de gemeente. Dat zegt het Zeeuws platform bodembeheer. Volgens deze organisatie is er geen reden tot paniek, maar is het wel noodzakelijk dat inwoners extra oplettend zijn. Zo adviseert men om extra voorzichtig te zijn met het eten uit eigen tuin en het laten spelen van je kinderen op de kale grond.


Het Zeeuws platform bodembeheer (bestaande uit de Zeeuwse gemeenten, Provincie, waterschap Scheldestromen en de Regionale Uitvoeringsdienst) en de GGD kwamen eerder al met het bericht dat op Thoolse bodem een hoge concentratie lood te vinden is. Nu willen zij dat nogmaals onder de aandacht brengen: "Dat lood nog voorkomt in onze leefomgeving is op zich geen nieuws. Het is de erfenis van het vele gebruik in het verleden in onder meer waterleidingen, verf, benzine.

Voor Zeeland is vorig jaar een kaart ontwikkeld waar de aandachtsgebieden op staan waar lood in verhoogde concentraties in de bodem voor kan komen. De aandachtsgebieden bevinden zich voornamelijk op plekken waar historisch gezien al langdurig bebouwing stond of staat. Dit zijn vooral de oude kernen van dorpen en steden, daarnaast ook andere bebouwde gebieden van voor de oorlog (ca. 1940)", zo stelt men. Tholen blijkt een van de gebieden in Zeeland waar inwoners extra voorzichtig moeten zijn, aldus de GGD en het Zeeuws platform bodembeheer. Het gaat om Tholen, Stavenisse, Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk, Oud-Vossemeer, Sint Philipsland en Poortvliet.

Buiten spelen

Volgens de GGD zijn de effecten van lood op de gezondheid van volwassenen beperkt. "Jonge kinderen zijn gevoeliger voor lood. Lood kan een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van het leervermogen. Daarom is het belangrijk dat vooral jonge kinderen (tot ongeveer 6 jaar), zo min mogelijk lood binnenkrijgen. Kinderen kunnen lood binnenkrijgen doordat zij bij het buitenspelen vingers en voorwerpen in hun mond steken en zo bodemdeeltjes met lood doorslikken. Ook als zij (veel) groente eet uit eigen tuin eten waar lood in de bodem aanwezig is, kunnen kinderen lood binnenkrijgen. Voornamelijk doordat er bodemdeeltjes aan de gewassen blijven hangen, maar ook doordat verschillende groenten lood kunnen opnemen", zo legt men uit.

Volgens de betrokken organisaties kunnen inwoners van deze aandachtgebieden het beste enkele simpele maatregelen nemen om ervoor zorgen dat zij en hun kinderen zo min mogelijk lood binnenkrijgen: "Bijvoorbeeld door het goed wassen van de handen na het buitenspelen, het bedekken van kale grond in de tuin met grasmatten, het goed wassen van eigen groenten en schone aarde gebruiken voor een eventuele moestuin." 

Het Zeeuws Platform bodembeheer en GGD Zeeland hebben een voorlichtingsfolder over lood gemaakt voor ouders van jonge kinderen. De folder is verkrijgbaar via de website van de GGD Zeeland.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES 

Vacatures

Interieur Vakman

Goes, Bergen op Zoom, Kruiningen

Teamleider verpakking

Steenbergen

Allround timmerlieden

Tholen

Productiemedewerker

Tholen