Erik Scherpenisse op Steenbergen Ambiance 2017
Erik Scherpenisse op Steenbergen Ambiance 2017 Foto: Jeffrey Hage

De Thoolse Mix: Erik Scherpenisse

Door: Jeffrey Hage algemeen

THOLEN – Erik Scherpenisse zit al meer dan twintig jaar in het vak als DJ en organisator van feesten en festivals op het eiland Tholen. Onder zijn pseudoniemen Erik with a K en later als Erik2K draait Scherpenisse altijd een veelzijdig programma waar er voor ieder wat wils is. De Bode sprak met Scherpenisse over het organiseren van feesten, hoe je veelzijdig moet kunnen zijn en wat het hoogtepunt uit zijn carrière geweest is.

Erik Scherpenisse is pas tien jaar oud als hij ontdekt dat hij een grote liefde heeft voor het mixen van muziek. Hij luistert als kind veel naar de radio en leert dat hij het leuk vindt om verschillende liedjes achter elkaar te plakken om zo een samenhangend verhaal te maken. Vier jaar later gaat Scherpenisse aan de slag als DJ in zijn woonplaats Sint-Maartensdijk en is hij is de ban van het 'draaien'. Scherpenisse is inmiddels 37 jaar oud en is naast het draaien van muziek, ook zijn eigen feesten gaan organiseren. Het draaien is voor hem echter nog steeds een hobby waar hij echt zijn passie en energie in kwijt kan. "Ik vind het het leukst om gewoon een hele avond lekker los te kunnen te gaan en het publiek te vermaken en te laten dansen." Begin jaren '90 wordt Scherpenisse voor het eerst geboeid door muziek die hij op de radio hoort. "Ik werd toen echt gefascineerd door wat ik in de top-40 hoorde. Artiesten als 2Unlimited en 2 Brothers on the 4th Floor vond ik heel erg tof, maar ook Michael Jackson sprak mij wel aan. Ik had dus toen echt al een hele brede muzieksmaak en dat is nooit meer weggegaan. Vier jaar later begon ik met draaien en kwam ik erachter dat ik echt heel erg 'de breedte in moest gaan' om het iedereen naar de zin te kunnen maken. Zelf heb ik dat echter nooit als een probleem ervaren. Sterker nog: ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken."

Organiseren

"Het was begin jaren '90 echt de tijd van de popsterren. DJ's als 'Tiësto' waren er in die tijd nog niet, dus er was eigenlijk een soort gat waar wij in konden duiken. Toen ik met een club vrienden begon te draaien waren wij dus een van de weinigen die echt een DJ-set aanboden en vanwege die reden werden we toen ineens echt overal geboekt."We merkten in die tijd echter ook al dat er op Tholen niet zo veel te doen was qua uitgaan, dus begonnen diezelfde vrienden en ik ook al na te denken over eigen feesten die we konden organiseren. Die feesten kwamen er ook en het leuke was dat wij daar dan zelf als DJ's ook draaiden. Daardoor werden we al snel zo bekend dat we ook steeds vaker op andere feesten gevraagd werden."

Bassrulers

Het organiseren van de feesten gaat Scherpenisse goed af. In het begin is het vooral nog wat gestuntel en experimenteren, maar na een jaar heeft hij samen met zijn vrienden de smaak te pakken. Hij vindt het organiseren van de feesten zelfs zo leuk, dat hij besluit om Marketing te gaan studeren en er zijn werk van te gaan maken. "Met Bassrulers en Steenbergen Live zitten we inmiddels op zo'n drieduizend bezoekers per editie. Gelukkig heb ik nu ook een nieuw team om me heen verzameld om die feesten te leiden, want in mijn eentje trek ik die organisatie echt niet meer." lacht Scherpenisse.

Hoogtepunt

Scherpenisse heeft in 2016 de magische grens van duizend shows bereikt en zit daarnaast al meer dan twintig jaar in het vak. In die twintig jaar waren er natuurlijk vele hoogtepunten, maar er is één periode die er volgens hemzelf uit springt. "Op een gegeven moment gingen wij een samenwerking van drie jaar aan met café Havenzicht in Sint-Annaland. Er kwamen eerst zo'n vijftig mensen per avond naar het café, maar toen wij een nieuw wekelijks concept lanceerden, tilden we dat ineens naar vierhonderd per avond. We pakten de hele zaal van top tot teen aan en bedachten steeds nieuwe thema's voor feesten. Uiteindelijk stond ik daar ook zelf te draaien als vaste DJ en ik moet zeggen dat ik de uitdaging van het creëren van een herkenbare sound, maar tegelijkertijd ook wekelijks de bezoekers verrassen echt een unieke periode vond. Ik ben nu echt tevreden hoe het met mijn carrière gaat, omdat de nadruk nu ligt op de feesten die ik organiseer.Maar als ik nog een keer iets zou willen doen, zou het zoiets zijn." 

Erik Scherpenisse tijdens Havenzicht by Night


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief