Afbeelding
Foto: Iman Fase

Zwemtocht Thoolse Mijl start 31 augustus

Door: Caroline Lichtenberg algemeen

THOLEN - Op 31 augustus start om 16.30 uur de Thoolse Mijl. Een jaarlijkse, kleinschalige zwemtocht waar zowel geoefende als recreatieve zwemmers aan deelnemen. Zo'n 120 deelnemers vertrekken vanaf de Oesterdam voor een zwemtocht van 1,85 kilometer.

DOOR CAROLINE LICHTENBERG

De tocht start vanaf de Oesterdam en de zwemmer finishen in het haventje van Strijendam. Het is een leuke uitdaging voor iedereen die van zwemmen houdt. Zwemmers van alle niveau's kunnen dan ook meedoen met de Thoolse Mijl.

Uitzwemmen

"Een redelijke zwemmer kan de afstand van 1850 meter met gemak binnen een uur uitzwemmen", aldus Andy van der Velde die een deel van de organisatie op zich neemt.

Samen met hoofdsponsor Wilthagen Tholen heeft de organisatie de mogelijkheid gecreëerd om kennis te maken met het zwemmen van een tocht in open water.

Omstandigheden
De zwemwedstrijd is elk jaar anders door de veranderende omstandigheden waarin wordt gezwommen. De deelnemers zwemmen in een zo gunstig mogelijke stroming in het zoute water van de Oosterschelde. De ene keer schijnt de zon, en een jaar later komen de zwemmers in spectaculaire golven terecht.

Zwemboei

Niet voor niets is het verplicht om met een zwemboei, safetyfloat of 'vosje' te zwemmen. De deelnemers kunnen huren voor 2 euro 50. Dit moet bij de inschrijving worden doorgegeven. Deze kun je huren bij de organisatie voor € 2,50.

Uitrusting

Verder zijn de zwemmers vrij in de keuze van hun uitrusting en ook zwemslag. Bij een watertemperatuur beneden de 16 graden C, is het dragen van een wetsuit verplicht.

Trainen

Mensen die willen meedoen met de zwemtocht moeten natuurlijk wel trainen, want 1,85 kilometer is niet mis. Onder begeleiding van Zwemvereniging De Eendracht en de openwater zwemmers van Zwemgroep Zeebras, kunnen deelnemers trainen voor de Thoolse Mijl.

Briefing

Deelnemers krijgen voor de start tijdens de briefing onder andere de route van de wedstrijdleider door en dienen zich bij de start aan de wedstrijdleiding te melden. Wanneer zij zich willen afmelden bij de finish, kan dat door middel van het doorgeven van het wedstrijdnummer. Iedereen kan zich inschrijven op eigen initiatief, eigen risico en verantwoording, laat de organisatie weten.

Kwaliteit zwemwater

De kwaliteit van het zwemwater wordt gecontroleerd door Rijkswaterstaat. Wanneer blijkt dat deze slecht is, wordt de zwemtocht afgeblazen. Ook als er sprake is van windkracht 6 of meer wordt de Thoolse Mijl geannuleerd.

Veiligheid

Natuurlijk is ook tijdens deze editie van de Thoolse Mijl aan veiligheid gedacht. Daarom zijn een veiligheidscoördinator en zwemtochtleiders aanwezig die de deelnemers aanwijzingen zullen geven. Tijdens de tocht is er begeleiding op het water en langs de dijk.

Achterstand

De veiligheidscoördinator heeft de bevoegdheid om mensen uit het water te halen als daar medische redenen voor zijn. Ook wanneer een zwemmer een te grote achterstand krijgt, waarvan het ijkpunt 1 kilometer binnen een half uur is, mag hij/zij de zwemmer uit het water halen.

Medische klachten

Deelnemers moeten bij akkoordverklaring aangeven dat zij geen medische/lichamelijke klachten hebben die de deelname tijdens de Thoolse Mijl kunnen verhinderen.

Via www.thoolsemijl.nl kunnen mensen zich inschrijven. De inschrijfkosten zijn 8,50 euro.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief