Eline de Gast.
Eline de Gast. Foto: B. de Gast

Stadhuisconcert Tholen pianojuwelen uit de romantiek

Sport en vereniging

THOLEN - Het Stadhuisconcert van zaterdag 10 augustus zal het in het teken staan van de stilistisch zeer gevarieerde periode van de Romantiek. De getalenteerde jonge pianiste Eline de Gast zal muziek spelen van Franz Schubert, Frédéric Chopin, Franz Liszt en Sergei Rachmaninov.

Zij zal dit doen op de fraaie Feurich-vleugel, vervaardigd in 1908 te Leipzig, die permanent staat opgesteld in de Vierschaar van het Oude Stadhuis. Het is één van de, deels museale, klavierinstrumenten die deel uitmaakt van de collectie die eveneens in de Raadzaal een passende plaats heeft gekregen. Deze instrumenten worden ingezet bij de concerten van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten, zoals bij dit pianoconcert.

Eline de Gast heeft haar passie voor de piano ontdekt op haar achtste jaar. Tot haar zeventiende volgde ze pianolessen bij Piet Westhoeve aan de Muziekschool ‘Goeree-Overflakkee’, waarna ze haar opleiding startte aan het conservatorium. In 2017 is Eline cum laude afgestudeerd aan Codarts te Rotterdam. Ze heeft gestudeerd bij Stéphane de May en Bart van de Roer.

Eline treedt regelmatig op als solist, kamermusicus en begeleider in de grote concertzalen van Nederland. Zo concerteerde zij in een uitverkochte Grote Zaal van De Doelenmet de ‘Liebesliederwaltzer’ van Brahms. Ook trad zij op in de Zeeuwse Concertzaal, Concertgebouw De Vereeniging en de Spiegelzaal van het Concertgebouw, van waaruit zij live te horen was op Radio 4. In maart 2017 werd Eline uitgenodigd om met het Lets Radiokoor te concerteren, wat gezien wordt als een van de beste koren ter wereld. Eline werkte samen met bekende dirigenten waaronder Sigvards Klava, Arie van Beek en Wiecher Mandemaker.

Met haar veelzijdige repertoire speelt Eline werken van Bach tot Messiaen, met een voorliefde voor muziek uit de Russische romantiek van Rachmaninoff en Scriabin. Ook heeft zij een passie voor zangbegeleiding en speelt zij graag liederen van Schubert en Schumann.

Naast uitvoerend musicus is Eline ook op educatief gebied actief en wil zij door middel van het geven van pianolessen haar liefde voor muziek aan anderen doorgeven. Eline is als pianodocente verbonden aan het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee. Aanvang 15.30 uur.

Aansluitend bespelen Julia Toumassian en Serafima Yavarouskaya het carillon van het Stadhuistorentje waar de bezoekers in de Stadhuistuin naar kunnen luisteren.

De gehele serie Stadhuisconcerten is te vinden op www.keldermansconcerten.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief