Het clavecimbel in het Oude Stadhuis. FOTO J. DE VIET
Het clavecimbel in het Oude Stadhuis. FOTO J. DE VIET Foto: J. de Viet

Stadhuisconcert Rembrandt en zijn muzikale entourage

Sport en vereniging

THOLEN - Het Stadhuisconcert in het Oude Stadhuis van Tholen van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten zal zaterdag 24 augustus in het teken staan van het Rembrandtjaar. De Hollandse meester Rembrandt van Rijn overleed 350 jaar geleden.

Clavecinist Jan de Viet zal trachten een impressie te geven van de muzikale praktijk in het Amsterdam van de 17e eeuw. Uit de literatuur voor toetsinstrumenten wordt muziek gespeeld uit het Susanne van Soldt- en Gresse manuscript. Dit zijn deels populaire melodieën die ook werden gespeeld op de carillons van bv. de Zuiderkerk, vlakbij de Jodenbreestraat waar Rembrandt zijn atelier had. Eveneens klinken er werken van Jan Pieterszoon Sweelinck, diens leerling Heinrich Scheidemann en Anthonie van Noordt. Laatstgenoemde was organist aan de Nieuwe Kerk.

Omdat de getalenteerde diplomaat, dichter, componist, luitist en clavecinist Constantijn Huygens Rembrandt persoonlijk kende, zal Jan de Viet eveneens composities voor clavecimbel uitvoeren van een goede vriend van Huygens, Johann Jakob Froberger. Vanuit het idee dat Huygens mogelijk in aanwezigheid van Rembrandt clavecimbel speelde, zal naast Froberger ook muziek van diens Parijse leraar Louis Couperin worden uitgevoerd.

Bij dit concert wordt het clavecimbel bespeeld dat zich bevindt in de Vierschaar van het Oude Stadhuis. Het is een kopie met ravalement van een type instrument dat Sweelinck in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur aankocht van de zeer beroemde clavecimbelmaker Joannes Ruckers te Antwerpen.

Jan de Viet studeerde orgel en clavecimbel aan de conservatoria van Arnhem en Utrecht. Docenten waren o.a. Bert Matter, Jan Welmers, en Kees Rosenhart. Eveneens volge hij lessen bij Stephen Taylor te Utrecht.

Hij was werkzaam als organist a.i. in de Pieterskerk te Utrecht en was bestuurslid van en organiseerde concerten voor de Stichting Huisorgelcollectie Pieterskerk. Hij was eveneens organist in de Grote Kerk te Bergen op Zoom en de Hervormde Kerk te Steenbergen.

Hij volgde masterclasses o.a. bij Jean Boyer te Houdan en bij Lieuwe Tamminga te Bologna. Hij gaf orgelconcerten in Nederland, België en Duitsland.
Sedert de oprichting in het jaar 2000 is hij als artistiek adviseur verbonden aan de Stichting Anthonie Keldermans Concerten die het Oude Stadhuis van Tholen cultiveert als concertlocatie met een vaste collectie toetsinstrumenten.

Aanvang 14.30 uur. De gehele serie Stadhuisconcerten is te vinden op www.keldermansconcerten.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief