Watersportvereniging Sint-Annaland heeft zijn tweede jeugdzeildag van het jaar gehouden.
Watersportvereniging Sint-Annaland heeft zijn tweede jeugdzeildag van het jaar gehouden.

Jongeren genieten van tweede jeugdzeildag van het jaar

Door: Jacoline de Boer algemeen

SINT-ANNALAND - Watersportvereniging Sint-Annaland heeft zijn tweede jeugdzeildag van het jaar gehouden. Achttien kinderen genoten afgelopen zondag van het zeilen in de jachthaven in Sint-Annaland en het mooie weer terwijl al spelenderwijs het zeilen onder de knie werd gebracht.

DOOR JACOLINE DE BOER.

Het was een prachtig gezicht, meerdere bootjes met daarin kinderen zeilde rondjes in de jachthaven begeleidt door de organisatoren van de jeugdzeildag. De jongste kinderen zonder ervaring konden varen in een Optimist. Een Optimist is een zeilboot speciaal voor kinderen om zelfstandig te leren zeilen. Er kan maar één per persoon op en de Optimist is ook eenvoudig zelf na te bouwen. Voor de kinderen die graag wilde leerde zeilen maar dit niet alleen durfde was er de RS Feva. Dit bootje is een vervolg op de Optimist. Kinderen die al zelfstandig kunnen zeilen konden zo het water op. Het voordeel van dit bootje is dat er twee personen in kunnen dus de kinderen die wat angstig waren konden zo ontspannen mee varen. Voor de jeugd vanaf twaalf jaar was er de Splash. Dit is een éénmanszeilboot en is een stuk groter als de Optimist of de RS Feva. Uiteraard was het hebben van minimaal een zwemdiploma A verplicht evenals het dragen van een zwemvest.

Watersport

Watersportvereniging Sint-Annaland is in 1963 opgericht en op draait volledig op talloze onmisbare vrijwilligers. De vereniging heeft ongeveer 500 leden en 320 ligplaatsen. Ze organiseren meerdere evenementen per jaar en dat is absoluut niet alleen voor de leden. Mark Kuijpers vertelt:" Het doel van een dag als vandaag is om kinderen in aanraking te laten komen met de watersport en er voor te zorgen dat ze een dag vol met plezier op het water beleven. De broers Dante van elf en zijn Maxime van negen deden beiden voor de eerste keer mee. Dante vertelt:" Ik vond het heel leuk om te doen maar ook wel een beetje spannend". Zijn broertje Maxime is wat stiller en lijkt nog erg onder de indruk te zijn van de leuke dag.

Schipper

De dag begon al om tien uur. Eerst werden de bootjes klaargemaakt en toen begon het spannende gedeelte voor veel kinderen. Zelf het water op onder toeziend oog van veel ouders. Na vervolgens een lekkere lunch te hebben gekregen gingen ze opnieuw het water op waarbij veel kinderen al meer zelfvertrouwen hadden dan in de ochtend.Nadien leerde ze gelijk hoe ze een bootje moesten aftuigen. De jeugd vanaf veertien jaar kon deze dag een introductie krijgen: Zeilen op een wedstrijdschip. Zij leerde hier (spi) zeilen met een ervaren schipper. Aan het einde van de dag was er nog een leuke verassing voor de kinderen. In de haven werd een groot reddingsvlot opgeblazen, iets wat de kinderen overduidelijk interessant vonden.

Druk weekend

De watersportvereniging had een druk weekend want ook zaterdag was het een drukke dag. Op deze dag was er dertigste editie van de 8 uren van de Oosterschelde.De 8 uren van de Oosterschelde is een spannende en strategische zeilwedstrijd waarbij deelnemers op vier verschillende plekken in de Oosterschelde mogen starten. De deelnemers mochten zelf hun route bepalen op basis van de opgegeven rakken. Een rak is een afstand tussen twee boeien en iedere rak mocht slechts twee keer gevaren worden. De deelnemers finishte bij de haveningang in Sint-Annaland waarna er nog een groot feest was waarbij 350 mensen aanwezig waren. Aan de 8 uren van de Oosterschelde deden 85 boten mee van verschillende verenigingen en de winnaar was degene die in zijn klasse de hoogst gemiddelde snelheid had gehaald. Op zaterdag 21 september is het volgende evenement, namelijk de woensdagmiddagwedstrijd alleen dan wel op zaterdagmiddag. Rond 11.45 uur starten de eerste deelnemers en mocht u eens een kijkje willen nemen, u bent van harte welkom. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief