Wie bijvoorbeeld niet naar het Steunpunt Politie in Tholen wil, kaan bellen et Meld Misdaad Anoniem. ARCHIEFFOTO
Wie bijvoorbeeld niet naar het Steunpunt Politie in Tholen wil, kaan bellen et Meld Misdaad Anoniem. ARCHIEFFOTO

Tholen sluit zich aan bij Meld Misdaad Anoniem

Door: Vera de Geus algemeen

THOLEN - De gemeente Tholen sluit zich aan bij Meld Misdaad Anoniem. Zo kan onder andere de burgemeester inzien welke meldingen van een verdachte situatie haar inwoners anoniem hebben gedaan. Dat overzicht kan het gemeentebestuur inzicht geven in verdachte situaties en ondermijnende criminaliteit op het eiland.


Vanaf 1 januari 2020 sluit Tholen zich aan bij Meld Misdaad Anoniem (MMA), een onafhankelijk meldpunt voor tips over criminaliteit en misdaad. Hierdoor krijgt de burgemeester een betere sturingspositie op de politie als het om de openbare orde gaat. Ook ontvangt burgemeester Van de Velde - De Wilde meer informatie over criminaliteit en ondermijning. Hierdoor kan zij werken aan een betere leefbaarheid en de veiligheid in de gemeente Tholen. Ook kunnen van frauduleuze handelingen onrechtmatig verkregen (overheids)gelden gemakkelijker teruggevorderd worden.

Naam en toenaam
Van de Velde - De Wilde licht toe: "Inwoners die een bepaalde situatie niet via de reguliere wegen kunnen, willen of durven doen, kunnen bellen naar Meld Misdaad Anoniem. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand wil melden dat iemand ten onrechte een uitkering lijkt te krijgen, maar ook als iemand een drugslab vermoedt, dan wil je niet altijd met naam en toenaam in een dossier staan. Momenteel is het echter zo dat wij niet doorkrijgen wat er precies anoniem gemeld wordt en waar dat het geval is."

Dumpingen
Volgens de burgemeester loopt ze daarmee waardevolle informatie mis. "Als we dergelijke meldingen doorkrijgen, weten wij veel beter welke misstanden er op een eiland spelen. Bepaalde meldingen worden natuurlijk doorgezet naar de politie waardoor er indien nodig actie ondernomen kan worden, maar in sommige gevallen kan het geen kwaad om daar beleidsmatig rekening mee te houden. Ook wat betreft de samenwerking met andere gemeenten in de regio, bijvoorbeeld op het gebied van hennep, ondermijningen en dumpingen, kregen wij het dringende advies om ons ook aan te melden", legt ze uit.

Echt anoniem
Volgens Van de Velde - De Wilde zijn drugsmeldingen vooral de meldingen waarbij mensen niet zomaar naar de politie durven te stappen. "We zien vaak dat inwoners wel de bereidheid hebben om een melding van een verdachte situatie bij de politie of gemeente te doen, maar ze toch bang zijn dat hun gegevens op straat komen te liggen met alle gevolgen van dien. Via Meld Misdaad Anoniem blijft de melder echt anoniem. Deze is op geen enkele manier te achterhalen, ook niet via een telefoonnummer of wat dan ook. Wij vinden het belangrijk om dat onderdeel te benadrukken", aldus de burgemeester.

Kosten
Voor de gemeente Tholen zijn er wel kosten verbonden aan het aansluiten bij MMA. Per jaar moet de gemeente 2000 euro betalen en per melding die doorgegeven wordt 47,50 euro. "Wij houden in de begroting rekening met een kostenpost van 3000 euro per jaar, dus zo'n 20 meldingen per jaar. Dit is gebaseerd op eerdere gemiddelden." 

Strafbare feiten
Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt waar inwoners anoniem informatie kunnen geven over misstanden. De anonimiteit staat altijd centraal. Dit is belangrijker voor MMA dan het oplossen van eventuele strafbare feiten/onderzoeken. Meld Misdaad Anoniem maakt geen onderdeel uit van de politie. Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 10.00 uur tot 18.00 uur. Online kunnen meldingen 24/7 plaatsvinden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief