De klapbank is geplaatst op de ankerplaats tegenover het Veerhuis.
De klapbank is geplaatst op de ankerplaats tegenover het Veerhuis. (Foto: Iman Fase)

Ouderwets klappen op bank in Anna Jacobapolder

  algemeen

ANNA JACOBAPOLDER - Anna Jacobapolder heeft weer een klapbank. Deze werd door wethouder Jan Harmsen en Jeanine Dekker onthuld en in gebruik genomen. De klapbank staat tegenover restaurant 't Veerhuis en is een initiatief van Erfgoed Zeeland, die in totaal 10 klapbanken plaatst, verspreid door heel Zeeland. "De bank is ontworpen om het cultureel erfgoed in Zeeland beter zichtbaar te maken. Bovendien draagt de klapbank bij aan de belevingswaarde van het toeristisch product in Tholen", aldus de gemeente.


De klapbank is geplaatst op de ankerplaats tegenover het Veerhuis en is van oorsprong een bank waar mensen vroeger samenkwamen om te klappen (kletsen) en elkaar verhalen te vertellen.

Verhalen

Wie op de moderne klapbank in Anna Jacobapolder gaat zitten, krijgt via speakers in de rugleuning van de bank verhalen over de omgeving van Anna Jacobapolder en Tholen te horen. Dankzij de ingebouwde geluidsinstallaties kunnen verhalen over de omgeving van Anna Jacobapolder en Tholen worden gelezen en beluisterd. Er zijn vier verhalen te beluisteren die ieder ongeveer drie minuten duren. Gekozen is voor een viertal thema's. Leven op het schor, zo rond 1487, de Spaanse troepen door het Zijpe uit 1575, Tram en veer met een verhaal over de periode rond 1900 en de Duitse aanval van 1945.

Composities

De klapbank die nu in Anna Jacobapolder staat, bestaat uit drie geschakelde banken waarop twintig mensen kunnen zitten. "De gebruikte materialen voor de klapbank zijn duurzaam, onderhoudsarm en vandalismebestendig", zo laat de gemeente Tholen weten. "De klapbank is een initiatief van Erfgoed Zeeland, die in totaal 10 klapbanken plaatst, verspreid door Zeeland. De bank is ontworpen om het cultureel erfgoed in Zeeland beter zichtbaar te maken. Bovendien draagt de klapbank bij aan de belevingswaarde van het toeristisch product in Tholen. De bank maakt onderdeel uit van het netwerk van ankerplaatsen dat in de periode 2014-2019 wordt gerealiseerd in het kader van het provinciale programma Zeeuwse Ankers."

Wandelen en fietsen
De gemeente Tholen is blij met de plaatsing. "De klapbank past helemaal binnen de uitgangspunten van het toeristisch beleid van Tholen. Hierin staat namelijk de beleving centraal. Bezoekers willen tegenwoordig het gebied echt leren kennen door verhalen over de plaats te horen. Ook zetten we in op betere voorzieningen op het gebied van wandelen en fietsen. De klapbank is voor beide aspecten van grote toegevoegde waarde", aldus het college van B&W. De gemeente zorgt, in samenwerking met Erik Moerland van Restaurant 't Veerhuis en Heemkundekring Philippuslandt, voor het onderhoud van de bank.

Bekendheid

De gastheren van Tholen worden op de hoogte gehouden van deze nieuwe toeristische voorziening zodat zij hun gasten hierover kunnen informeren. "Naast de promotie door de gastheren, zal de klapbank ook worden vermeld op eilandtholen.nl en zeeuwseankers.nl/ankerplaatsen.

Kosten

De kosten voor de klapbank zijn 18.480 euro. De gemeente droeg 6000 euro bij, Nationaal Park Oosterschelde 4000 euro, Zeeuws Landschap 2480 euro, VSB fonds 3000 en het Fonds voor Cultuurparticipatie tenslotte ook 3000 euro. 

 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief