Eén van de twee 60 bochten op de dijk. FOTO JACOLINE DE BOER
Eén van de twee 60 bochten op de dijk. FOTO JACOLINE DE BOER (Foto: )

Provincie doet onderzoek naar ongevallen op Oud-Vossemeersedijk

  algemeen

OUD-VOSSEMEER - In de week van 24 september tot en met 2 oktober hebben er maar liefst zeven ongevallen plaatsgevonden op de Oud-Vossemeersedijk tussen Tholen en Oud-Vossemeer. De ongelukken gebeurden op verschillen plaatsen op de dijk en op verschillende tijdstippen en lijken op het eerste gezicht niks met elkaar te maken te hebben.


Op 24 september gebeurde het eerste ongeluk van die week. Een auto reed door onbekende oorzaak de bosjes in. De bestuurder bleef gelukkig ongedeerd en de auto moest weggesleept worden. Twee dagen later gebeurde er op een ander stuk van de dijk weer een ongeluk. Ook hier raakte een auto van de weg. Op 29 september was het maar liefst twee keer raak. Eerst raakte een witte bestelbus van de weg en 's middags rond twee uur belande een bestuurder met zijn auto in de sloot. De auto was op zijn kop in de sloot terecht gekomen. Wonder boven wonder bleek ook deze bestuurder niet gewond.

Bekneld

De volgende dag raakte rond het middaguur wederom een auto van de weg. De bestuurder raakte bij de splitsing van de Leguitsedijk de macht over het stuur kwijt. Ook deze bestuurder met auto belande in de sloot. In eerste instantie werd er vanuit gegaan dat de bestuurder bekneld zou zitten. Dat bleek niet het geval en de bestuurder kon op eigen kracht zijn voertuig verlaten. Dinsdag 1 oktober gebeurde het zesde ongeval. Een auto met twee inzittende raakte in de slip door olie op de weg. Ook dit voertuig kwam tot stilstand in de sloot. De politie heeft gelijk na het ongeval een bedrijf ingeschakeld om het wegdek te laten reinigen. Vervolgens raakte diezelfde dag nog een bestuurder van de weg. Volgens ooggetuigen reed de man maar 55 km per uur toen hij de macht over het stuur kwijtraakte. De auto vloog eerst 6 keer over de kop totdat hij 80 meter verderop tot stilstand kwam. Op één bestuurster na die ter plaatse door het ambulancepersoneel is behandeld waren er geen gewonden gevallen.

Social media

Op social media werd de afgelopen week druk gespeculeerd wat de oorzaken van de ongelukken zou kunnen zijn. Mensen zijn bezorgd en ongerust. Sommige mensen verwijten de bestuurders dat ze te hard zouden hebben gereden terwijl andere mensen de schuld geven aan het hars wat van de bomen op het wegdek beland zou zijn. De politie laat echter weten nog onderzoek te doen en dat er buiten het oliespoor nog geen oorzaak bekend is van de andere ongelukken. Naast de weg loopt over de gehele dijk een fietspad waar vooral veel scholieren fietsen. Vorig jaar gebeurde er nog een ongeluk waarbij een auto de dijk afreed en een fietsster schepte. De fietsster overleed ter plaatse. Provincie Zeeland gaat daarom ook op basis van deze ongelukken een onderzoek in stellen. Op zondag 6 oktober plaatste een inwoonster uit Tholen een bericht op Facebook. Haar man was deze dag in de slip geraakt door olie op de weg. Gelukkig is hij ook ongedeerd gebleven. Dit zou het achtste ongeluk geweest zijn in zeer korte tijd.

Provincie Zeeland

De Provincie Zeeland heeft een reactie gegeven op de zeven ongevallen. "Voor de toedracht van de ongevallen wachten wij de politieonderzoeken af. Wij weten dat het telkens om eenzijdige ongevallen ging, gelukkig zonder ernstig letsel". Ook geeft de Provincie aan de bezorgdheid zeker te snappen. "Dit aantal ongevallen in één week tijd is erg veel en zeker aanleiding voor de Provincie om iets te doen. Wij gaan analyseren wat de oorzaken zijn van de ongevallen en wij gaan de weg de komende tijd monitoren. Op basis hiervan bekijken wij of wij maatregelen kunnen treffen. Wij nemen dit uiterst serieus", vertelt een woordvoerster van de Provincie Zeeland. In juni 2019 is er een aantal weken de snelheid gemeten van de weggebruikers. Uit metingen bleek dat het grootste gedeelte van de weggebruikers gemiddeld 85 km per uur reed. De toegestane snelheid is 80 km per uur. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES