Foto: Google Maps

Tholen wil stadsgezichten en kasteelterreinen op Unesco-lijst

  algemeen

THOLEN - Als het aan de gemeente Tholen ligt, komen de beschermde stadsgezichten van Sint-Maartensdijk en Tholen en de voormalige kasteelterreinen in Stavenisse en Sint-Maartensdijk op de Unesco erfgoedlijst. Het gemeentebestuur wil deze toevoegen aan het bidbook betreffende Geopark Scheld Delta.


Er wordt een intentieverklaring opgesteld om van de Scheldedelta een Unesco GeoPark te maken.

Bidbook

De gemeente Tholen stelt nu voor om het zogenaamde bidbook aan te vullen met de beschermde stadsgezichten van Sint-Maartensdijk en Tholen en de voormalige kasteelterreinen in Stavenisse en Sint-Maartensdijk. Dit doet ze echter niet alleen. Zeeland, Noord-Brabant en Oost-Vlaanderen willen namelijk samen een bidbook indienen bij de Unesco.

Unieke stukjes

Het Scheldedelta-gebied is in eerste instantie een van de hoofdonderdelen dat men letterlijk op de kaart wil zetten. Wethouder Frank Hommel legt uit: "In 2014 hebben we al in alle gezamenlijkheid gekeken hoe we dit gebied het beste aan kunnen melden. Nu zijn we zover dat dat we dat in kaart hebben. Nu is het dan ook tijd om te bezien welke zaken we nog meer aan kunnen dragen. Vanuit onze gemeente was het geen moeilijke keuze, want het zijn unieke stukjes die we toe willen voegen en die wat ons betreft absoluut op de lijst passen."

In 2022 hopen de partijen de aanvraag bij Unesco in te dienen. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES