Meriam van Eekelen is zelf ook hoogsensitief. FOTO JACOLINE DE BOER
Meriam van Eekelen is zelf ook hoogsensitief. FOTO JACOLINE DE BOER (Foto: )

Hoogsensitieve kinderen ontmoeten elkaar

THOLEN - Sinds een aantal maanden is Meriam van Eekelen begonnen met het organiseren van ontmoetingsmiddagen speciaal voor hoogbegaafden en hoogsensitieve kinderen. En met succes, steeds meer kinderen komen met veel plezier naar de middagen.


Meriam is zelf hoogsensitief dus helemaal vreemd is de keuze dan ook niet geweest om zich op dit vakgebied te specialiseren. Juist zij kan als geen ander begrijpen hoe een hoogbegaafd en hoogsensitief kind zich voelt.

Tijdens haar opleiding ontmoette Meriam veel medestudenten uit de Randstad. "Vanuit mijn opleiding heb ik geleerd dat het belangrijk is voor hoogbegaafden om gelijkgestemden te ontmoeten. In de Randstad zijn er nog steeds veel meer voor hoogbegaafde kinderen als hier. Ik schrok er eigenlijk van dat er hier zo weinig activiteiten en mogelijkheden zijn voor deze kinderen. Ik kon nauwelijks iets vinden waar je als ouder of kind laagdrempelig naar toe kan. Zodoende kwam ik op het idee om mijn eigen praktijk op te zetten."

Graffiti

Vanuit de praktijk kwam vervolgens het idee voor Toffe Peers. Meriam begeleidde een cliënt van 11 jaar die weinig aansluiting in de klas had en ook nog eens erg last had van een laag zelfbeeld. Samen verzonnen zij een oplossing om gelijkgestemden te ontmoeten. "Mijn cliënt was een goede aanleiding om actief op zoek te gaan naar een oplossing", vertelt ze.

In juni, september en oktober zijn er al drie middagen georganiseerd en deze waren allemaal een groot succes. Meriam vindt het niet alleen belangrijk dat hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen elkaar kunnen ontmoeten op deze middagen, ze vindt het minstens net zo belangrijk dat de kinderen creatief aan de slag kunnen. Zo hebben de kinderen al een keer met graffiti hun naam kunnen schrijven en ook spellen waarbij ze strategisch moeten nadenken vallen erg in de smaak. De kinderen zijn blij met deze middagen, ze spreken over het gevoel van 'thuiskomen'.

Hulp

Buiten de Toffe Peers organiseert Meriam ook themaochtenden voor ouders van hoogbegaafde kinderen. "Ik ben begonnen deze ochtenden te organiseren omdat het niet alleen fijn is voor kinderen om elkaar te ontmoeten, maar dat het net zo goed fijn is voor de ouders. Veel ouders van hoogbegaafde kinderen lopen tegen een hoop vooroordelen aan. Lekker makkelijk, zo een slim kind wordt er vaak gezegd", vertelt Meriam.

Sinds kort organiseert ze ook speciale thema-avonden voor professionals werkend met hoogbegaafden. Zowel de thema-ochtenden als avonden zijn in samenwerking met Paula Schenk van Talententuin. De thema's die worden besproken zijn executieve functies en faalangst. Veel kinderen die hoogbegaafd zijn hebben te maken met faalangst. Door juist ouders en professionals goed voor te lichten kunnen een hoop kinderen beter leren omgaan met hun faalangst.

Het onderwijs is eigenlijk niet ingericht op het lesgeven aan meer- en hoogbegaafden, met uitzondering van een aantal scholen in Nederland. Veel kinderen die hoogbegaafd zijn verliezen eerder hun interesse en kunnen zich moeilijk concentreren in de klas. Een hoogbegaafd kind zal alleen gemotiveerd zijn om te leren als hij/zij voldoende uitgedaagd wordt in de klas.

Kinderen die hoogbegaafd en of hoogsensitief zijn hebben lopen sneller het risico om depressief te worden dan anderen. Ze voelen zich anders en onbegrepen. Dit is ook logisch want slechts 2 procent van de bevolking is hoogbegaafd. Extreem aanpassingsvermogen en niet jezelf kunnen zijn zorgt ervoor dat hoogbegaafden een risicogroep zijn voor depressies. Als de depressie te lang aanhoudt kan dit zelfs zelfdoding tot gevolg hebben.

Aanmelden

De eerstvolgende Toffe Peers is op 7 november. Kinderen kunnen zich aanmelden via: bijmeriam@gmail.com

 

DIGITALE KRANT





NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief