Koningin Maxima in gesprek met VPTZ vrijwilliger.
Koningin Maxima in gesprek met VPTZ vrijwilliger. Foto: VPTZ

Koningin Máxima en Hugo de Jonge bij VPTZ Congres

algemeen

THOLEN - Op 9 oktober woonde Koningin Máxima het VPTZ Congres ‘Samen van betekenis – jij maakt het verschil’ bij. Rode draad in het congres was welke betekenis ‘Er zijn’ door vrijwilligers heeft voor de cliënt en de betrokken familieleden, wat écht van betekenis is in de laatste levensfase.

In een paneldiscussie met longarts Sander de Hosson en minister de Jonge (VWS) kwamen vele onderwerpen aan bod. De minister maakt zich sterk voor goede zorg in de laatste levensfase. Mensen moeten niet het gevoel krijgen dat er geen zorg en hulp meer is als ze te horen krijgen dat ze niet meer beter kunnen worden. In onze Instagram samenleving lijkt het alsof er voor de dood geen plek meer is.

Het is ongekend hoe waardevol het werk van de vrijwilliger in de palliatieve terminale zorg is, aldus de minister. Met een nieuwe campagne (www.overpalliatievezorg.nl) heeft het ministerie van VWS palliatieve zorg in het zonlicht, op het podium, willen zetten. Mensen die het gejaag en gejakker beu zijn, die “slow care” willen leveren, en er echt willen zijn voor diegenen die gaan overlijden, zullen zich als vrijwilliger in de palliatieve zorg als een vis in het water voelen. Zij kunnen net dat extra beetje aandacht bieden dat cliënten en mantelzorgers in moeilijke perioden zo nodig hebben.

Ook in West-Brabant & Tholen is een VPTZ-organisatie actief: met haar ongeveer 60 zorgvrijwilligers leveren zij palliatieve terminale zorg, in de thuissituatie en in verschillende zorginstellingen, overdag en ’s nachts. De vrijwilligers van VPTZ West-Brabant & Tholen zijn specifiek geschoold in het bieden van steun in de laatste levensfase. Zij bieden een luisterend oor, een helpende hand en ontlasten de mantelzorgers. De vrijwilligers mogen geen medische of verpleegkundige handelingen uitvoeren.

De vraag naar palliatieve zorg zal in de nabije toekomst alleen maar toenemen. In verband met het toenemend aantal hulpvragen zoeken we nieuwe vrijwilligers, die bij de mensen thuis komen en in woonzorgcentra. Vrijwilligers kunnen opgeroepen worden om naast het bed te zitten en aanwezig te zijn, overdag en ook ‘s nachts. De ene keer is een hand vasthouden voldoende, de andere keer is een korte wandeling in het bos nog mogelijk, het is van te voren niet te voorspellen.

Als VPTZ vrijwilliger ga je deel uitmaken van een professionele vrijwilligersorganisatie met betrokken collega’s. Wij bieden een introductietraining en opvolgend meer deskundigheid-bevorderende cursussen rondom de palliatieve zorg. Op 19 en 26 november houden we een introductietraining waarin je wegwijs wordt gemaakt. We gaan graag eerst in gesprek met een toekomstige vrijwilliger, over wat er wordt verwacht van een vrijwilliger en of het bij je past.

In de korte film “er Zijn” onderaan op de homepagina (www.vptz-westbrabanttholen.nl ) krijg je een indruk van het vrijwilligerswerk.

Voor meer informatie bel gerust met 06-51498069, stuur een email naar info@vptz-westbrabanttholen.nl en neem een kijkje op onze website www.vptz-westbrabanttholen.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief