Afbeelding
Foto: Martijn Fincke

Wilthagen uitgeroepen tot Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar 2019

Door: Vera de Geus algemeen

THOLEN - Wilthagen uit Tholen heeft de titel Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar 2019 in de wacht gesleept. Op de tweede plaats is Budelpack uit Poortvliet geëindigd. Daarmee heeft het eiland Tholen absoluut haar visitekaartje afgegeven, want de bedrijven zijn geselecteerd uit maar liefst meer dan 100 nominaties. Op de derde plaats eindigde Wilhem BV uit Zaanslag. "Met een verschil van slechts 17 punten is Wilthagen de grote winnaar! Nog nooit is het verschil tussen twee finalisten zó klein geweest", zo vertelt de jury.

De uitreiking van de Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar Award vond plaats in theater de Mythe in Goes. Daar kwamen de drie finalisten Wilhelm, Budelpack en Wilthagen samen na drie weken van 'strijden' afgelopen 3 weken om de felbegeerde prijs. Het publiek kon namelijk drie weken lang stemmen op een familiebedrijf naar keuze. Jonathan de Voogd, eventmanager Zeeland Business: "Nog nooit lag de puntverdeling tussen de finalisten zó dicht bij elkaar. Het was een ultieme spannende strijd die bijna van dag tot dag verschilde."

BV Zeeland

De finalisten konden door middel van een vragenlijst aangeven hoe zij maatschappelijke betrokkenheid invullen en bijdragen om de "BV Zeeland" te versterken."Budelpack zet bijvoorbeeld al 12 jaar mensen van de Betho in op de locatie in Poortvliet en runt een zorgboerderij. Werknemers van Wilthagen BV werken vaak al vele jaren voor het bedrijf. Het bedrijf zet in op Zeeuwse producten als kroepoek, die voor 100% in Nederland wordt geproduceerd en ook nog eens glutenvrij, lactosevrij en vrij van e-nummers is", aldus de organisatie. Dit jaar werd de winnaar opnieuw bepaald door de vakjury en de publieksstemmen.

Jury

De jury bestond uit Jo-Annes de Bat (Provincie Zeeland), John Dane (HZ University of Applied Sciences) en Aart-Jan Witte (TMC, winnaar vorige jaar). Dit jaar was het thema en criteria gebaseerd op de bijdrage wat het bedrijf levert aan de provincie Zeeland op personeel en/of productniveau. De jury roemde Wilthagen voor de unieke Zeeuwse producten die binnen en buiten Nederland worden verkocht en daarmee Zeeland positief op de kaart zetten. Nagenoeg alle bekende supermarkten hebben producten als Zeeuws knabbelspek in het assortiment. Daarnaast werd het samenwerken met lokale, Zeeuwse, leveranciers als positief ervaren.

Visitekaartje

Tijdens de feestelijke uitreiking reageerden beide Thoolse bedrijven verheugd op de in de wacht gesleepte prijzen. Ook de gemeente Tholen is trots op de resultaten, want met deze mooie uitslag heeft het eiland Tholen absoluut haar visitekaartje afgegeven. 

Zesde uitreiking

De award wordt inmiddels voor de zesde keer uitgereikt aan een Zeeuws familiebedrijf en wordt in samenwerking met Baker Tilly, de Zeeuwse Rabobanken en Adriaanse van der Weel jaarlijks uitgereikt. De award is in het leven geroepen omdat in Zeeland het overgrote deel van de gevestigde bedrijven een familiebedrijf is en dus een belangrijk onderdeel vormen voor de Zeeuwse economie. Om deze bedrijven extra aandacht te geven wordt jaarlijks, op basis van verschillende criteria, een drietal finalisten geselecteerd uit een groot aantal genomineerden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief