Het duurt nog eventjes, maar Tholen Sterk is achter de schermen druk bezig om een onvergetelijk bevrijdingsevenement neer te zetten.
Het duurt nog eventjes, maar Tholen Sterk is achter de schermen druk bezig om een onvergetelijk bevrijdingsevenement neer te zetten.

Bevrijdingsevenement 2020 krijgt vorm

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Het duurt nog eventjes, maar Tholen Sterk is achter de schermen druk bezig om een onvergetelijk bevrijdingsevenement neer te zetten. Dit gaat volgend jaar gebeuren en inmiddels krijgt het event, dat gekoppeld is aan de Thoolse Havendagen, steeds meer vorm. Op dinsdag 28 januari 2020 zal een volgende bijeenkomst plaatsvinden, maar voor nu kan Tholen Sterk al een tipje van de sluier oplichten.

Tholen Sterk laat weten dat er volop vrijwilligers staan te trappelen om een steentje bij te dragen. "Het aantal vrijwilligers dat wil bijdragen aan dit unieke evenement loopt snel op. Inmiddels staat het aantal al op 91 vrijwilligers. Echter kan het Tholen Sterk team nog altijd worden uitgebreid, want door de omvang van het evenement zijn veel vrijwilligers nodig: sjouwers, begeleiders op onder andere het kampement, koffieschenkers, horecatijgers, media magnaten, keukenhulpen, verkeersregelaars en fotografen. Kortom: elke hulp is welkom", zo begint Tholen Sterk die aangeeft dat mensen zich aan kunnen melden via de website van Tholen Sterk.

Commissaris van de Koning
De opening van het evenement gaat plaats vinden op woensdag 3 juni en zal bijgewoond worden door de commissaris van de Koning, Hal Polman. Deze opening vindt plaats op het kampement op de Oesterputten in Tholen. Een kampement is een expositie van oude legervoertuigen. De colonne met oude legervoertuigen is op donderdagavond 4 juni te zien in de kernen Poortvliet, Stavenisse, Sint Maartensdijk en Scherpenisse.
Op vrijdag rijdt de colonne langs de kernen Tholen, Oud Vossemeer, Anna Jacobapolder, Sint Philipsland en Sint Annaland. Stichting Tholen Sterk organiseert samen met de organisaties uit de kernen een 'Crowd Funding' om dit unieke bevrijdingsevenement waaronder de colonne te realiseren. De doelstelling is om 20.000 euro op te halen om het gemeentelijk bevrijdingsevenement van 3 t/m 6 juni 2020 mogelijk te maken.

Voorzieningen
Inmiddels heeft de gemeente laten weten een flinke duit in het zakje te doen, maar dat is niet genoeg. Er is namelijk nog 20.000 euro namelijk nodig voor het realiseren van een kampement met ruim 70 oude legervoertuigen en huidig defensiemateriaal, rondritten door de gehele gemeente Tholen met deze voertuigen, ee educatief programma voor de leerlingen van alle basisscholen waarbij de hoogste groepen ook een bezoek aan het kampement brengen, de maaltijden voor alle vrijwilligers die vanuit heel Nederland met hun legervoertuigen naar Tholen komen en dat zijn er ongeveer 300 en de facilitaire voorzieningen en de veiligheidsvoorzieningen.

Militairen
"De maaltijden die op donderdag in Scherpenisse en vrijdag in Sint-Annaland worden aangeboden aan de 'militairen', worden betaald uit de Crowdfunding", zo legt men uit. "Daarnaast wordt een opbrengst boven de 20.000 euro verdeeld over de kernen, zodat iedere kern iets extra's kan doen om tijdens de rondritten 75 jaar bevrijding uitbundig te vieren", belooft Tholen Sterk die daarom om nu te doneren. "Inmiddels is er al bijna 8000 euro opgehaald. We zijn dus goed op weg, maar we zijn er nog niet! Wanneer ieder huishouden tien euro doneert kunnen alle doelen worden gerealiseerd en is er een onvergetelijk evenement voor de gehele gemeente", enthousiasmeert het bestuur. 

Doneren kan via www.tholensterk.nl/doneer of overschrijven naar bankrekeningnummer NL77 RABO 0319 0403 99 t.n.v. Stichting Tholen Sterk onder vermelding van jouw woonplaats. Zie voor het hele programma de website van Tholen Sterk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief