Een aantal vrijwilligers in de schoolbanken
Een aantal vrijwilligers in de schoolbanken (Foto: Jan de Carpentier)

De Meestoof wordt grotendeels vernieuwd

SINT ANNALAND - Eind oktober is officieel de verbouwing van Streekmuseum de Meestoof begonnen. De wens om te verbouwen was er al jaren en is het dan eindelijk zover. Als alles volgens planning verloopt zal de verbouwing in april 2020 klaar zijn.


DOOR JACOLINE DE BOER

Het museum wat geheel door vrijwilligers wordt gerund krijgt een grote make-over. Het museum bestaat nu nog uit meerdere "losse" gebouwen. Er komt een grote dichte overkapping wat grotendeels tussen de gebouwen inkomt. Er komt een nieuwe ingang op een andere plaats die geheel rolstoelvriendelijk is. In de nieuwe ruimte zal een ontvangstruimte komen waar een informatiebalie en garderobe zal zijn. Ook kunnen mensen er een bakje koffie drinken en kunnen zij straks via een scherm met touchscreen zien wat er in het museum te vinden is. Arie van Derzwan is voorzitter van het museum. Hij vertelt over de verbouwing: "We hadden eigenlijk geen ontvangstruimte. Het idee was er langer om een grote zaal te hebben om mensen te ontvangen voor een museumbezoek maar nu kunnen we straks in het vernieuwde gedeelte ook lezingen geven. De wens was er al jaren maar in eerste instantie was het de bedoeling om het op kleinschaliger niveau te doen. Maar aangezien we vaak bussen vol met mensen tegelijk krijgen, hebben we besloten het gelijk goed aan te pakken. We hadden nu één kleine ruimte om de mensen te ontvangen met maar 1 toilet en de keukenfaciliteiten waren beperkt. Als straks alles klaar is zal het echt een verrijking voor het museum zijn."

Financieel

De verbouwing had wel de nodige voeten in de aarde. De offertes werden tegelijk opgevraagd met het indienen van de aanvraag om te bouwen. De offertes lagen er al snel alleen de aanvraag om te bouwen nam heel wat tijd in beslag. Toen alles was goed gekeurd en de Meestoof wilde bouwen bleken de prijzen in de bouw flink gestegen te zijn. De Meestoof had al bijna een ton Europese subsidie gehad van de Provincie met als kanttekening dat de Gemeente hetzelfde bedrag zou neerleggen. Dit gebeurde en de Meestoof had zelf een ton spaargeld. Door de oplopende kosten in de bouw kwamen zij nog 20.000 euro te kort. De Meestoof besloot de plannen iets te vereenvoudigen,al bleef de kern hetzelfde en door middel van fondsen en donaties van zowel Thoolse bedrijven als de inwoners van het eiland konden zij het gat dichten. Piet van Dijke die penningmeester is bij het museum: "Wij voelden en voelen ons ontzettend gesteund door de Thoolse gemeenschap."

Bijzonder

Wat het museum erg bijzonder maakt is dat ze oude films vertonen die gemaakt zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog op het eiland door een inwoner van de gemeente Tholen. Ook zijn er in het museum twee unieke interviews te zien. Mevrouw Heijboer en de heer Smits hebben beiden de oorlog meegemaakt en zij hebben dit in samenwerking met het museum op beeld vastgelegd. Het museum heeft wisselexposities, een boerenkamer en een kruidenierswinkeltje. Allemaal van vroeger. Ook is er een oude ingerichte schoolklas en een wagenschuur. In de ambachtsschuur zit onder andere een smederij en wagenmakerij en ook staat er op het terrein nog een Noorse geschenkwoning die na de watersnoodramp geschonken werd aan inwoners. De schoolklas in het museum is een officiële trouwlocatie en ook scholen kunnen met de kinderen langskomen voor een educatief programma. Al met al heeft het museum heel wat te bieden en het is dan ook zeker een aanrader om eens een kijkje te gaan nemen.

Hulp

In April 2020 als het museum wordt geopend voor het nieuwe seizoen zal de verbouwing klaar zijn. Het zal hard werken zijn zowel voor de aannemer als voor de vrijwilligers. Er zitten nog meerdere plannen in de pijpleiding en daarvoor kan de Meestoof uw hulp goed gebruiken. Zij zijn hard opzoek naar vrijwilligers maar ook donaties zijn van harte welkom. Op de Facebookpagina en de website van de Meestoof houden de vrijwilligers u op de hoogte van alle werkzaamheden. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief