De juniorenploeg van de jeugdbrandweer Sint Philipsland heeft naam gemaakt.
De juniorenploeg van de jeugdbrandweer Sint Philipsland heeft naam gemaakt. (Foto: )

Jeugdbrandweer Sint Philipsland trots op Zeeuws kampioenschap

SINT PHILIPSLAND - De juniorenploeg van de jeugdbrandweer Sint Philipsland heeft naam gemaakt. Voor de tweede opeenvolgende keer heeft de ploeg de titel van Zeeuws kampioen geworden op haar naam geschreven. Volgens jeugdleider Daan Kempeneers blinkt het team uit in teamgeest en zijn de leden die al langere tijd samenwerken voortreffelijk op elkaar ingespeeld.


Jeugdbrandweer Sint Philipsland bestaat al sinds 1967. Acht jeugdleiders zorgen er iedere twee weken voor dat de 19 jeugdleden tussen de 12 en de 16 jaar tijdens de oefenavond steeds beter worden in het bestrijden van brand en alle veiligheidsaspecten die daarbij komen kijken. Ook een stuk theorie behoort tot het aanbod. "De leden komen van heel het eiland Tholen", aldus Kempeneers. "Het blijkt een populaire vrijetijdsbesteding. Vier jaar geleden sloot het eerste meisje zich bij ons aan en inmiddels zijn dat er vier. Het is een leuke hobby en brengt natuurlijk een stukje spanning mee, want er worden echte brandjes geblust. Ook de wedstrijden zijn iets waar ze naar uitkijken."

Samenwerken

Tijdens de Zeeuws kampioenschappen in Bruinisse vormden Levi van Duuren, Joan van der Reest, Jelmer Kosten, Maurice van Dijke, Iris Kunst en Jedidja Veenstra samen een team. "Eens per jaar zijn de regiokampioenschappen. Alle deelnemende teams voeren hetzelfde scenario uit. Dit keer kregen ze een melding van een brand in een leegstaand gebouw. Bij aankomst bleek er buiten al een bak vloeistof in brand te staan, evenals op de benedenverdieping. De jury beslist dan welk team het beste heeft gehandeld op het gebied van prioriteiten stellen, communiceren en samenwerken. De jongeren moeten het helemaal zelf doen, wij mogen ons nergens mee bemoeien", legt Kempenaars uit.

Vertrouwen

De ploeg uit Sint Philipsland blijkt een sterk team. "Ze werken al een aantal jaar samen en zijn dan ook een stabiele ploeg. Ze weten wat ze aan elkaar hebben, wie wat goed kan en vertrouwen op elkaar. Dat heeft er denk ik voor gezorgd dat ze voor de tweede keer achter elkaar Zeeuws Kampioen zijn geworden", aldus een trotse jeugdleider. "Ook onze aspirantenploeg kreeg een pittig scenario en heeft het erg goed gedaan. Zij behaalde de zevende plek, eveneens een mooie prestatie."

Maatschappelijk actief

Jeugdbrandweer Sint Philipsland gaat zich nu richten op een mooie jaarafsluiting en gaat zich daarna richten op de landelijke wedstrijden die in maart en april van start gaan. In oktober hoopt het team zo de landelijke finale te mogen spelen. "In de tussentijd zijn we natuurlijk ook maatschappelijk actief. Zo staan we op de braderie en collecteren we allemaal", zo besluit Kempenaars. 

Meest gelezen

Meest geliked

Gratis donuts bij Loods3 2 2/7
Kerkdiensten mogen weer voor vollere kerk 1/7
Proeftuin Sint-Annaland mag zich verder bewijzen 30/6

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief