Afbeelding

Nieuw burgerinitiatief houdt Thoolse straten schoner

Door: Jacoline de Boer Algemeen

THOLEN - Sinds augustus zamelt Jan Scherpenisse overal op het eiland lege blikjes en ander blikafval in. Hij hoopt hiermee het eiland wat schoner te houden en tegelijkertijd de burgers een beetje te helpen door hun containers leger te houden.

Jan Scherpenisse is een warme, vriendelijke man die enthousiast vertelt over zijn project. Tot vorig jaar was Jan vrachtwagenchauffeur totdat hij door twee openhartoperaties op één dag zijn werk stil moest liggen. Sindsdien woont hij in Tholen. Totdat hij weer fulltime aan de slag gaat hoopt hij op deze manier zijn steentje te kunnen bijdragen aan de samenleving. Maar ook nadat hij straks weer aan het werk is wil hij zoveel mogelijk zijn project blijven doen.

Vrachtwagenchauffeur

Zijn idee is eigenlijk ontstaan in de tijd dat Jan nog vrachtwagenchauffeur was. Hij moest steeds wachten als zijn vrachtwagen werd gelost en Jan is geen man om stil te zitten. Hij vond de tijd die hij moest wachten nutteloos dus begon hij blikjes te rapen die hij in de buurt van zijn vrachtwagen zag liggen. Doordat hij op verschillende plekken kwam vond hij overal wel blikjes. Al snel had hij ook een goede manier gevonden om ze kleiner te maken, hij reed er gewoon met zijn vrachtwagen over. Zijn collega's verklaarden hem voor gek," Wat doe jij nou" zeiden ze steevast. Maar Jan bleef vastbesloten doorgaan met zijn missie.

Openhartoperatie

Nadat Jan geopereerd was moest hij zijn leven drastisch aanpassen. Lang zitten was uit den boze en hij moest gaan lopen, iets wat niet zo makkelijk was door complicaties van zijn operatie. Tijdens zijn wandelrondjes viel het Jan op hoeveel afval er eigenlijk ook lag in Tholen en omstreken en begon deze al snel ook op te ruimen. Toen zijn buurvrouw op een dag tegen Jan zei dat haar container zo vol lag kwam Jan al snel op een ontzettend leuk idee. Jan vertelt hierover:" Ik zei tegen haar, haal het blik eruit dat scheelt zoveel ruimte. Toen kwamen mijn buurjongens vervolgens vragen of ze een rondje mee mochten rijden op de quad. Ik vertelde hen toen dat ze dan eerst maar een emmer met blikjes moesten verzamelen. Dat deden ze en zo is de spaarkaart ontstaan want ik kan natuurlijk niet met iedereen een rondje op de quad gaan rijden".

Spaarkaart

Jan heeft daarna een oproep op Facebook geplaats met de vraag aan mensen om alles van blik en metaal te scheiden. Jan is iedere zaterdag druk in de weer om alle het blik en metaal op te halen bij de mensen op het gehele eiland. Lege blikjes, dopjes, potdeksels, deodorantbussen, haarlakkenbussen, werkelijk alles waar metaal inzit zamelt Jan in. Sinds zijn start heeft hij al zo een 125 zakken gevuld met blik opgehaald alleen al bij de mensen thuis. Het leuke voor de mensen zelf is dat ze door het spaarsysteem van Jan een cadeau krijgen als ze vijftien volle zakken hebben verzameld. Het is dus niet alleen beter voor het milieu maar als burger krijg je er ook nog iets voor terug. Niet alleen een cadeau maar ook de grijze container blijft een stuk leger bij de mensen die inzamelen.

Camper

Jan haalt overigens ook oud-ijzer op en kapotte elektronica. Met het geld wat hij daarvoor krijgt als hij het inlevert, koopt hij de cadeaus. Als Jan op vakantie gaat met zijn camper zamelt hij zelfs in. Op de camping deelt hij folders uit aan mensen en naast zijn camper staan twee emmers voor het afval. Aan de zijkant van zijn camper staat ook duidelijk aangegeven, lege blikjes hier.

Motiverend

Zijn idee werkt enorm motiverend want er zijn al aantal kinderen begonnen met het inzamelen van blik voor Jan. Het feit dat er een cadeau tegen over staat zorgt ervoor dat de kinderen die mee doen niks meer zo maar op straat gooien. Voor zover bij de Thoolse Bode bekend is, is dit spaarsysteem uniek in Nederland. Vanaf januari 2020 wil de gemeente dat de burger blikafval bij het plasticafval gaat stoppen maar voor de burger zelf levert dit uiteindelijk niks op. 

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief