De loopbaan van Alie Duijnhouwer-Evenboer
Alie aan het werk als kraamhulp. De baby op de foto is haar nichtje.
Alie aan het werk als kraamhulp. De baby op de foto is haar nichtje. (Foto: )

De loopbaan van Alie Duijnhouwer-Evenboer

THOLEN - Deze week in de Thoolse Switch: Alie Duijnhouwer-Evenboer. Zij stopte op haar 15 de met school omdat zij heel graag wilde werken. Alie was eerst werkzaam als supermarktmedewerkster, ging toen de kraamzorg in en werkt tegenwoordig in de ouderenzorg.


DOOR JACOLINE DE BOER

Alie werd 47 jaar geleden geboren in Nieuwleusen, een plaatsje in de buurt van Zwolle. Ze groeide op als jongste in een gezin met een oudere broer en twee oudere zussen. Het gezin woonde op het platteland waar haar ouders een varkensmestbedrijf hadden. Haar vader werkte fulltime in Kampen bij een groente- en fruitveiling terwijl haar moeder het bedrijf draaiende hield.

Buurtsuper

Na de basisschool ging Alie naar LHNO, beter bekend als de Huishoudschool. "Ik vond het maar niks, dacht bij mijzelf wat moet ik hier doen, ik wilde veel liever gaan werken." Nadat Alie haar diploma haalde besloot ze dan ook gelijk om te gaan werken. Ze kon terecht bij een supermarkt in Zwolle. Het was een kleine buurtsupermarkt waar zij drie dagen in week alle voorkomende werkzaamheden verrichtte. Omdat Alie nog een jaar leerplichtig was in die tijd ging ze ook nog één dag in de week naar school. Na twee jaar hield ze het voor gezien bij de kleinschalige supermarkt en ging aan het werk bij de plaatselijke Spar.

De kraamzorg

Totdat Alie in 1998 bij haar zus op de koffie was en haar zus aan haar vroeg: "Alie is het werk in de zorg niks voor jou? Wil je niet iets anders?" Alie haar zussen waren toen al beiden werkzaam in de zorg. Hoewel Alie geen plannen had om richting de zorg te gaan ging ze toch twee gesprekken aan op scholen. Ze vertelt hierover: "De ene school was echt niks, ik had er geen klik. De tweede school was echter een hele fijne school en ik besloot aan de opleiding te beginnen". Alie volgde twee jaar de opleiding MDGO-VZ, een brede opleiding voor verzorging van volwassen. Haar zussen wilde vroeger graag de kraamzorg in maar kwamen in de ouderenzorg terecht, dat was de reden dat Alie koos voor de brede opleiding.

Ouderenzorg

Alie liep vervolgens stage in de ouderenzorg en vond het inderdaad ook wel erg leuk. Echter toen ze stage ging lopen in de kraamzorg wist ze al snel, dit is het. Ze was vervolgens twaalf jaar werkzaam in de kraamzorg. Ze vertelt daarover:" Het was heel divers, de mensen waren zo compleet verschillend. De ene keer kraamde ik bij een tienermoeder en de andere keer bij een moeder die onder toezicht stond". Wat de tijd dat ze werkzaam was in de kraamzorg ook erg bijzonder maakt is dat Alie drie keer mocht kramen bij haar zus.

Voor de liefde verhuisd

In 2012 verhuisde Alie voor de liefde naar Scherpenisse. Ze trouwde haar Johan en begon ook hier weer te werken bij een landelijke kraamzorgorganisatie. Na drie jaar hield ze het voor gezien en kon ze terecht bij Scheldeoord in Stavenisse wat onderdeel is van Schutse Zorg Tholen. Bij het woonzorgcentrum waar ze 24 uur per dag zorg bieden kon zij terecht als zorg-assistent. Een groot verschil met de kraamzorg maar deze baan bood haar meer vrijheid om dingen te plannen en haar hobby's uit te voeren. In 2017 was de baan zorg assistent "overbodig" geworden en kregen alle zorgassistenten de kans om een opleiding te volgen tot helpende plus. Alie doorliep de opleiding zonder problemen en is dus nu werkzaam als helpende plus.

Lezen en bakken

Alie leest graag in haar vrije tijd en ook bakt ze graag. In oktober van dit jaar heeft ze maar liefst 61 vlaaien gebakken voor het goede doel. Ook handwerkt Alie graag, al hoopt ze soms wel wat meer tijd te hebben. Op dit moment werkt Alie 20 á 24 uur per week in wisselende diensten. Op de vraag of ze tot haar pensioen werkzaam wil blijven in de ouderenzorg antwoordt ze:" Ik weet niet wat er op mijn pad komt. Ik had twintig jaar geleden ook niet gedacht dat ik van een supermarkt naar de kraamzorg zou gaan en vervolgens in de ouderenzorg zou eindigen". 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief