Ook in Tholen is er een toenemende vraag naar arbeidsmigranten. ARCHIEFFOTO
Ook in Tholen is er een toenemende vraag naar arbeidsmigranten. ARCHIEFFOTO

Meerderheid Tholenaren wil huisvesting van arbeidsmigranten buiten de kern

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Een ruime meerderheid van de inwoners wil dat arbeidsmigranten buiten hun dorp of stad gehuisvest worden. Iets meer dan de helft heeft hierbij de voorkeur voor huisvesting op het erf bij een tuinder of agrariër. Bij huisvesting binnen een dorp of stad wil eveneens bijna de helft dat zij komen te wonen in leegstaande gebouwen nadat deze geschikt gemaakt zijn voor bewoning. Dat blijkt uit de enquête van de gemeente Tholen die bijna 1200 Tholenaren hebben ingevuld.

"Arbeidsmigranten leveren een belangrijke bijdrage aan de economie en zijn daarom nauwelijks nog weg te denken uit de Nederlandse samenleving. Door economische groei is landelijk een toenemende vraag te zien naar arbeidsmigranten. Daardoor ontstaat er ook een toenemende vraag naar huisvesting", zei de gemeente daags voor het verspreiden van de enquête. "Ook in Tholen zijn arbeidsmigranten werkzaam, met name in de agrarische sector en in de industrie." De sterke groei van het aantal arbeidsmigranten in de afgelopen jaren vraagt om goede afspraken over wonen in woonwijken, huisvesting, integratie en participatie, toezicht en handhaving. Daarom wordt nieuw beleid opgesteld." De gemeente wilde via de vragenlijst informatie ophalen bij inwoners over dit ingewikkelde vraagstuk met als doel input verzamelen en dit te verwerken in nieuw beleid.

Uitzendbureaus

Invullen kon tot 6 november en de resultaten zijn nu binnen. Maar liefst 1198 inwoners van de gemeente Tholen hebben de enquête ingevuld. "Daarmee is het zeker een representatief onderzoek", zo zegt burgemeester Ger van de Velde - De Wilde. "We zijn erg blij dat zoveel huishoudens, er werd namelijk een vragenlijst per woonadres verstuurd, de moeite hebben willen nemen om de vragen te beantwoorden. Het heeft veel waardevolle informatie opgeleverd." De resultaten uit de enquête worden meegenomen in de afwegingen voor het nieuwe beleid. Daarin worden ook de belangen van andere partijen zoals bedrijven, uitzendbureaus, huisvesters en arbeidsmigranten meegewogen, zo zegt de gemeente.

Leegstaande gebouwen

Er zijn vragen gesteld over onder andere locaties en huisvestingsvormen, het samenleven met arbeidsmigranten en de communicatie over huisvesting van arbeidsmigranten. "Een meerderheid van de respondenten (56%) geeft de voorkeur aan huisvesting van arbeidsmigranten buiten een dorp of stad. Iets meer dan de helft (52%) van de respondenten heeft hierbij de voorkeur voor huisvesting op het erf bij een tuinder of agrariër. Bij een mogelijke locatie voor huisvesting van arbeidsmigranten aan de rand van een dorp of stad geeft 45% van de respondenten aan de voorkeur te hebben voor huisvesting op het erf bij een tuinder of agrariër. Bij huisvesting binnen een dorp of stad geeft bijna de helft (48%) van de respondenten aan voorkeur te hebben voor huisvesting in (leegstaande) gebouwen geschikt gemaakt voor bewoning", blijkt uit de enquête.

Samenleven

"60% van de respondenten vindt het (zeer) belangrijk dat arbeidsmigranten integreren in de Thoolse gemeenschap. Hiervan vindt 95% van de respondenten het leren van de Nederlandse taal het belangrijkste bij het integreren. De meeste respondenten (49%) zijn van mening dat de arbeidsmigrant zelf verantwoordelijk is voor de integratie in de gemeenschap. De meest genoemde reden waarom de respondenten het niet eens zijn met het huisvesten van arbeidsmigranten in de woonplaats is overlast door geluid, parkeren en teveel mensen in een woning. Veel respondenten leggen daarbij de link met arbeidsmigranten die wonen in een woonwijk." Het college van B&W kan nog geen eerste reactie geven op de uitkomst. De komende tijd bespreekt men de resultaten en daarna wordt gekeken op welke manier het gemeentebestuur invulling kan geven aan de wensen van de inwoners. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief