Afbeelding

Aanvullend onderzoek naar toeristenbelasting voor vaste standplaatsen

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Zoals het er nu naar uitziet, gaan vaste gasten die regelmatig verblijven, bijvoorbeeld in een stacaravan, op het eiland Tholen inderdaad aanzienlijk meer toeristenbelasting betalen. Dat zegt de gemeente Tholen als reactie op de forse kritiek van Thoolse toeristische organisaties. Hoewel uit het onderzoek blijkt dat de voorgenomen tarieven voor alle Zeeuwse gemeenten gebruikt kunnen gaan worden, is Tholen toch welwillend nader onderzoek te doen.

Recron Nederland, Recron Tholen en Stichting Tholen Beter willen het gemeentebestuur met klem vragen te kijken naar de plannen om de toeristenbelasting aan te passen. Volgens de organisaties zal dit de aantrekkelijkheid van het eiland voor toeristen niet ten goede komen. "De gemeente Tholen is voornemens om in 2020 de vaste gast minimaal 34 procent meer toeristenbelasting te laten betalen dan afgelopen jaar", zo zeggen zij. "Voor de gasten zoals pensionado's met een stacaravan met twee of drie slaapplaatsen kan de verhoging zelfs oplopen tot 54 procent", zo zei men eerder in de Thoolse Bode. Volgens Recron Nederland, Recron Tholen en Stichting Tholen Beter kan dit negatief uitpakken voor het eiland. "Afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in de aantrekkelijkheid en promotie van Tholen. Het wordt mooier om er te wonen, te werken maar of we ook aantrekkelijker worden om er met de (sta)caravan te verblijven, dat is maar de vraag na deze verhoging", zo zegt men.

Niet representatief
"In 2017 is er een vaste gasten onderzoek in Zeeland uitgevoerd. Op basis hiervan is Zeeland breed de uitkomst dat vaste gasten op jaarplaatsen daar gemiddeld 185,8 nachten doorbrengen, ofwel 72,7 nachten met 2,55 personen. Voorheen hield de gemeente Tholen op basis van overleg met de ondernemers 138 nachten aan in de berekening voor de toeristenbelasting per jaar. Vanaf volgend jaar wil Tholen de gemiddelde Zeeuwse uitkomst volgen. Terugkijkend naar het onderzoek kwam naar voren dat het aantal respondenten uit Tholen dat meegedaan heeft aan dit onderzoek niet hoog was." Volgens de organisaties is het nu de vraag of het onderzoek nu representatief voor Tholen is. De gemeente stelt dat de respons voor Tholen 3,3% van het totaal was. Dit komt neer op circa 130 van de ruim 3900 relevante respondenten. "Tholen was qua response hiermee vijfde van Zeeland. De verdeling respondenten komt volgens het rapport in grote lijnen overeen met het aanbod van vaste gasten in Zeeland. Het aanbod van Tholen is 5,5% van het totaal aantal vaste gasten in Zeeland. Hiermee is Tholen ook vijfde van Zeeland", legt een woordvoerder uit.

Gemiddeld

De gemeente legt verder uit dat toeristenbelasting wordt geheven naar het aantal overnachtingen. Het tarief per overnachting bedraagt een euro en wijzigt niet. "De forfaitaire berekeningswijze, waar we het hier over hebben, is beperkt tot situaties waarin afdracht naar het werkelijke aantal overnachtingen tot grote administratieve inspanningen leidt. Dit laatste is het geval bij de vaste standplaatsen. Bij deze verblijfsvorm heeft de ondernemer geen goed zicht op de dagelijkse bezetting. Periodiek moet daarom bekeken worden of dit forfait nog aansluit bij de actuele situatie. Het onderzoeksrapport van het Kenniscentrum Kusttoerisme, dat mede met instemming van RECRON tot stand is gekomen, is hiervoor een geschikt instrument. In het rapport staat letterlijk dat het gemiddelde voor alle Zeeuwse gemeenten gehanteerd kan worden", zegt men.

Toezegging

De ondernemers willen echter extra onderzoek laten uitvoeren om de specifieke situatie van toeristisch verblijf binnen de gemeente Tholen inzichtelijk te maken. De gemeente Tholen laat nu desgevraagd weten dat dat toch al op de planning stond: "Afgelopen periode hebben we diverse malen met de sector over het forfait gesproken. We hebben al eerder toegezegd om, ondanks dat uit het rapport blijkt dat de verschillen tussen de Zeeuwse gemeenten niet significant zijn, toch aanvullend onderzoek te doen." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief