Foto: Google Maps

Havenplateau wordt klaar gemaakt voor de toekomst

THOLEN - Dit voorjaar wordt het havenplateau in Tholen onder handen genomen. WSV de Kogge, de gemeente Tholen, de Heemkundekring Stad en Lande, het Cultuurplein Tholen en Bond Heemschut sloegen de handen ineen om te komen tot een ontwerp voor de herinrichting van het rijksmonument. Dit is voor het toeristisch seizoen achter de rug."Dit Havenplateau met haar kenmerkende kinderkopjes is grotendeels bijna 200 jaar oud. Daarvoor was het samen met de huidige haven een onderdeel van de zoute veste, toen de oorspronkelijke haven nog binnendijks lag, het gedeelte dat nu Kaai heet. De huidige kinderkopjes van verschillende afmetingen en steensoorten vertellen de geschiedenis van dit onverwoestbare bestratingsmateriaal. Veelal kwamen deze keien uit België of Noord Frankrijk, maar ook wel uit Duitsland. De ene keer verhandeld op basis van afmeting, een andere keer op gewicht", zo laten de partijen weten.

"Maar inmiddels zijn we in de 21e eeuw beland en heeft de haven meer een recreatieve en toeristische functie dan een handels- of industriefunctie. Iedere tijd heeft zo zijn eigen eisen." Met de aanpassingen waarbij de kinderkopjes behouden blijven maakt men het havenplateau klaar voor de toekomst zonder dat het gebied zijn ziel verliest.

De partijen willen het erfgoed voor de komende generaties behouden maar wel toegankelijk maken voor scootmobielen, rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief