82 kinderen genieten van voorleesontbijt tijdens de Nationale Voorleesdagen
Foto:

82 kinderen genieten van voorleesontbijt tijdens de Nationale Voorleesdagen

Oud-Vossemeer- Er waren een hoop zieken maar dat mocht de pret niet drukken tijdens de voorleesochtend. 82 peuters en kleuters konden donderdagochtend genieten van een ontbijtje met daarnaast een mooi verhaal voorgelezen door de burgemeester.


Van 22 januari tot en met 1 februari zijn het de Nationale Voorleesdagen in Nederland. Dit jaar stond het prentenboek van het jaar Moppereend centraal. Het boek richt zich op de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind. Het voorleesontbijt was een gezamenlijke activiteit van de groepen 1 en 2 van de basisscholen SmdB De Ark, Die-Heenetrecht, Sint-Anthonius, peuterspeelzaal de Pluus en kinderdagverblijf Kids&Co. Al jaren bundelen deze vijf hun krachten om gezamenlijke VVE-projecten te realiseren. Twee keer per jaar organiseren de vijf VVE-projecten voor voorschoolse en vroegtijdige educatie. Deze keer kozen zij de Nationale Voorleesdagen als thema en werd er een heerlijk ontbijt aan gekoppeld.

De burgemeester

Burgemeester Ger van de Velde had de eer om het boek twee keer voor te mogen lezen. Omdat er zoveel kinderen waren werd besloten om de groep te splitsen. Eén groep ging aan het ontbijt, de ander mocht genieten van het verhaal, daarna werd er gewisseld. Juf Carolien stelde als eerste de burgemeester voor aan de kinderen en vroeg of zij wisten wie zij was. De juf gaf als tip dat de burgemeester een mooie ambtsketting droeg waarop één van de kinderen antwoordde:" Die heeft zij zeker gewonnen". De burgemeester begon daarna voor te lezen uit het prentenboek en alle kinderen waren muisstil. Bij het boek hoort ook nog een liedje dat goed in de smaak viel bij de kinderen.

Ontbijt

Het ontbijt bestond uit siroop, een lekkere eierkoek en een chocolademuffin.

Als ik vraag aan de vijfjarige Ian wat hij van het ontbijt vindt is zijn antwoordt heel duidelijk:" Dit is echt heerlijk", terwijl hij snel nog een hap van zijn eierkoek neemt. Ook de zesjarige Finn geniet met volle teugen. Finn vertelt:" Ik vond het verhaal heel mooi maar het liedje vond ik nog mooier, die wil ik nog een keer luisteren".

De vijf

De drie basisscholen, peuterspeelzaal en kinderdagverblijf werken al jaren nauw samen. Juf Arjenne van der Maas van Die- Heentrechtschool vertelt hierover: "Wij werken al jaren samen om vroegtijdige taalontwikkelingsachterstanden te ondervangen. Van lieverlee is dat uitgebreid naar andere ontwikkelingen zoals rekenen en op sociaal emotioneel gebied. We delen de totale ontwikkeling van een kind met elkaar. Dus als een peuter naar de basisschool gaat hebben wij eerst overleg met de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf. Zo worden problemen vroegtijdig al ontdekt. De VVE-projecten hebben ervoor gezorgd dat de contacten tussen de basisscholen, peuterspeelzaal en kinderdagverblijf nog sterker is geworden. We delen tips en trucs met elkaar en hebben een warme overdracht als een kind naar de basisschool gaat. Ook eventuele externe hulp kan zo vanaf peuter af aan al meegenomen worden".

Ook Marianne Jungbeker van Peuterspeelzaal de Pluus is blij met de samenwerking." We werken twee keer per jaar met zijn allen aan een project. Iedere juf werkt op zijn eigen manier met het thema maar we sluiten het project altijd samen af. Onderling is er niks van concurrentie te merken en de samenwerking gaat dan ook heel gemoedelijk. Dit jaar kwam het idee om het voorleesontbijt te koppelen aan de Nationale Voorleesdagen en uit ons gezamenlijke overleg leek het ons vervolgens leuk om het in het Huys van Roosevelt te organiseren. Bas Quist heeft er voor gezorgd dat alles tip top geregeld is", vertelt Marianne.

Geen reden tot mopperen

Juf Tineke van SmdB De Ark is ook erg blij met de samenwerking."Reden tot mopperen hebben wij niet. Zoals in het voorgelezen boek eindigde de wolk in vele gekleurde regendruppels en genoot eend daarvan met al zijn vrienden. Wij mogen genieten van elkaar en van alle momenten, wat vandaag ook weer goed te zien en te merken was. Ik ben als juf dankbaar voor ieder kind met zijn eigen veelkleurigheid in onze klas en op onze school. Maar ook de mogelijkheid om op deze bijzondere manier samen te mogen werken met de andere scholen, opvang en peuterspeelzaal is iets waar ik dankbaar voor ben. Zo een samenwerking als deze is uniek en zal je op geen ander dorp terugvinden", aldus Juf Tineke.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief