Afbeelding
Foto: Iman Fase

Dossier zwembad de Spetter toch openbaar

Door: Jacoline de Boer Algemeen

THOLEN - Na lang getouwtrek om het 200 pagina's tellende dossier openbaar te maken is het dan eindelijk zover. De voltallige gemeenteraad heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond ingestemd met het verzoek om de documenten openbaar te maken.

Op 29 oktober 2019 werd er besloten om de geheimhouding van de documenten op te leggen. Het college die het besluit nam vond dat het belang van de openbaarheid van het dossier niet opwoog tegen het belang van de economische of financiële belangen van de gemeente. PVV-fractievoorzitter Vincent Bosch startte vervolgens met zijn partij een rechtszaak om de stukken alsnog openbaar te maken. Bosch was ervan overtuigd dat er grote fouten waren gemaakt tijdens de renovatie en wilde kostte wat kostte de onderste steen boven halen. Ook Jan Heshof van PvdA-GroenLinks gaf aan een rechtszaak niet te schuwen. Eerder was er al door de oppositie een motie van wantrouwen ingediend tegen burgemeester en wethouders over de zaken rondom het zwembad. De oppositie voelde zich benadeeld en op het verkeerde been gezet rondom de gang van zaken van het zwembad. B&W overleefde de motie van wantrouwen en met 9 van de 12 stemmen werd de motie verworpen.

Renovatie

In de winter van 2017/2018 werd het zwembad gerenoveerd voor een bedrag van ruim 1 miljoen euro. Tijdens het eerste zwemseizoen in de zomer van 2018 waren er nog geen problemen maar dat veranderde al snel het jaar erop. In het begin van het zwemseizoen van 2019 werd het water soms troebel. Het zwembad moest vervolgens meerdere keren eerder zijn deuren sluiten omdat de veiligheid van de bezoekers niet meer gewaarborgd kon blijven. Door het troebele water was de bodem van het diepe bad niet meer te zien. Na uitgebreid onderzoek bleek het probleem zich voor te doen bij de waterzuiveringsinstallatie. Het Thoolse college dacht toen al dat het probleem zich voordeed door de chloorbriketten die werden gebruikt. De waterzuiveringsinstallatie was niet gemaakt voor deze briketten maar voor vloeibaar chloor. Echter wilde de gemeente geen vloeibaar chloor gebruiken omdat deze dan door de bebouwde kom vervoerd zou moeten worden.

Flinke problemen

Maar dat was niet het enige probleem. Er bleken namelijk ook flinke problemen te zijn omtrent de arbeidsomstandigheden. Zo zouden de medewerkers van het zwembad geen beschermende kleding hebben gedragen als zij met de chemicaliën aan het werk waren. De opslagruimte voor de chloorbriketten voldeed niet aan alle veiligheidseisen, er zou zelfs explosiegevaar zijn geweest en ook zou er geen nooddouche aanwezig zijn. Hierdoor zou de veiligheid van de medewerkers ernstig in gevaar kunnen komen.

Kostenpost

Op maandag 13 januari 2020 heeft er een overleg plaatsgevonden tussen aannemingsbedrijf "Fraanje B.V." die verantwoordelijk is voor de renovatie en de gemeente. Er is een herstelplan gemaakt om te zorgen dat het zwembad eind april weer kan openen. De kosten hiervan worden gedeeld door de gemeente en het aannemingsbedrijf. Een deel van de documenten is dus al openbaar gemaakt maar dat is slechts een klein percentage. De overige 200 documenten die naar verwachting met enkele weken openbaar gemaakt worden moeten eerst worden geanonimiseerd. Iets wat nog eens 10000 euro zal kosten. Kosten waar de gemeente verantwoordelijk voor is. Daar ontstond tijdens de gemeenteraadsvergadering dan ook de nodige ophef over. 10000 euro om wat gegevens te anonimiseren.

Verbazing bij oppositieleden

PVV-fractievoorzitter Vincent Bosch is verbaasd over de hoogte van het bedrag. "De berekening die gemaakt is voor een extern bureau is nogal fors! Maar er zitten ook heel wat documenten tussen die waarschijnlijk niet gelakt hoeven te worden dus we hopen de kosten daar wel te kunnen drukken." Andere oppositieleden delen de mening van Bosch en vinden de kosten ook enorm. Sommige stellen zelf voor persoonlijke gegevens uit de documenten weg te lakken maar volgens het College kan het niet anders dan een externe partij dat te laten doen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief