Afbeelding

Kom jij kijken tijdens de open dag van Montessorischool De Kraal?

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Niet iedereen weet het, maar in Tholen staat een unieke kleine basisschool die onafhankelijk van grote scholenkoepels zijn eigen onderwijs vorm geeft. Het bijzondere gebouw van Montessorischool De Kraal ligt wat uit het zicht, tussen de bomen en het eigen Natuurplein. Dat geeft de kleinschalige school een vriendelijk en geborgen karakter.

Directeur Koert Capel doet de deur open. Het eerste wat in de ruime hal opvalt is de rust. Zijn er toch wel kinderen aanwezig? "Er zijn 70 kinderen en 4 leerkrachten binnen," vertelt Koert. "En die zijn allemaal geconcentreerd bezig. Dat gaat vanzelf. Onze kinderen werken vol plezier aan wat ze op dat moment zelf gekozen hebben." Zelf is hij een jaar in dienst en komt hij niet uit het montessori-onderwijs. "Ik verbaas me nog elke dag. Het is zo'n doordacht concept! Maar bovenal zié je hoe goed het werkt. Voor elk kind. Dat blijft inspireren."

Visie
Maria Montessori vond dat goed onderwijs niet begint bij leerstof, maar bij het kind zelf. Ruim 100 jaar blijkt haar visie succesvol en actueel. Kinderen leren zelfstandig te worden en te werken, maar ook respectvol te zorgen voor zichzelf, voor elkaar en voor hun omgeving. Dat zijn belangrijke waarden. Er wordt wel eens beweerd dat je een typisch montessorikind zou moeten zijn. "Dat klopt echt helemaal niet," zegt juf Bettina van Ingen. "Ons onderwijs begint juist bij ieders mogelijkheden en behoeften. We kunnen elk kind de uitdaging bieden die zij of hij nodig heeft. Daardoor heeft ieder kind zijn eigen succeservaringen en wordt leren leuk!"

Eigen leerproces
Koert Capel: "Opvallend is ook hoe kinderen naar school komen. Je hoort ze op de fiets al zeggen: ik heb zin om vanmiddag aan mijn project te werken! Ik kan me niet herinneren dat ik dat vroeger riep als ik naar school ging. Ze voelen zich eigenaar van hun eigen leerproces." Betekent dat dan vrijheid, blijheid? "Het betekent vrijheid in gebondenheid," legt Serena Dieleman, de interne begeleider, uit. "Je krijgt vrijheid én je leert hoe je daar op een verantwoordelijke manier mee om gaat. Al vanaf de onderbouw leren kinderen op hun manier doelen te stellen, te plannen, voor te bereiden, op te ruimen. Die investering blijft waardevol tot de bovenbouw en daar voorbij. In feite in heel je verdere leven!"

Schoolresultaten
Doordat het onderwijs aansluit bij de kinderen zelf, gebruiken ze hun energie op positieve manier. Dat is merkbaar in de sociale veiligheid. De schoolresultaten zijn prima in vergelijking met andere scholen. "Dat is mooi," zegt Koert, "maar wij vinden het vooral belangrijk dat we ander onderwijs bieden, onderwijs waarin we geloven." Cocky Nuchelmans en Dirk Janssens uit Halsteren brengen hun dochter (5) elke dag met plezier naar De Kraal. "Het is een warm bad waar we haar met gerust hart achterlaten. Ouders en kinderen voelen zich hier heel verbonden met de school." Ze zijn zelf Natuurplein-ouders. "Het is eigenlijk vlakbij!" Koert: "Ouders die zich nog oriënteren raken overtuigd als ze hier binnen zijn, merken we. Bij ons kunnen belangstellenden daarom altijd op bezoek komen. We nemen daar graag de tijd voor!"

Bent u enthousiast? Bezoek op zaterdag 7 maart onze Open Dag tussen 10 en 14 uur!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief