Afbeelding

Uniek Bevrijdingskoor neemt publiek mee terug in de tijd

Door: Vera de Geus

THOLEN - Speciaal voor de Thoolse Havendagen wat dit jaar in het teken staat van 75 jaar bevrijding is er een heus Bevrijdingskoor opgericht. Dit zal tijdens de Havendagen meerdere keren optreden.

DOOR JACOLINE DE BOER 


Het idee kwam van Tholen Sterk zelf, zij schreven meerdere koren aan van het Eiland. Cultikoor uit Tholen was de enige die reageerde en ook nog eens dolenthousiast was. Sylvia Salari, bestuurslid en koorlid en tevens ook vrijwilliger bij Tholen Sterk zegt daarover: "Wij dragen Tholen Sterk een warm hart toe." Het Cultikoor heeft het gelegenheidskoor dus opgericht in het kader van 75 jaar bevrijding. Het koor hoopt samen met gastzangers een mooi repertoire neer te zetten tijdens deze dagen. Eenieder die van zingen houdt is van harte welkom om mee te doen.

Weinig verloop
Het koor bestaat al vijftien jaar wat op zich niet zo uniek is. Wat het wel uniek maakt is dat er weinig verloop is en de meeste leden al lang lid zijn. Er zijn zelfs leden al vanaf het begin af aan lid. Anneke Verspuij, koorlid, bestuurslid en lid van de muziekcommissie omschrijft het koor als een heel gezellig koor. Anneke is zelf al dertien jaar lid. Er is veel gezelligheid onderling en men deelt de passie voor het zingen. Iedere dinsdagavond wordt er gerepeteerd van acht tot tien maar wie alleen mee wilt repeteren voor het Bevrijdingskoor is van acht tot negen van harte welkom. Blijven plakken mag natuurlijk altijd.

Totaal plaatje
Sinds november 2019 heeft het Cultikoor een nieuwe dirigent die dus gelijk flink aan de slag mag gaan. Dirigent Indra Ville uit Tholen is op het moment druk bezig met de voorbereidingen voor het Bevrijdingskoor. Hij heeft de nodige research gedaan naar vroegere liedjes en hij zoekt momenteel nog uit welke muziekinstrumenten er in die tijd werden gebruikt. Allemaal om de bezoekers van de Havendagen het totale plaatje te bieden. Niet alleen zullen de bezoekers tijdens de optredens van het Bevrijdingskoor worden getrakteerd op prachtig gezongen nummers, ook zullen zij mee terug in de tijd worden genomen door de oude kostuums die het koor zal dragen.

Repetities 
Op dit moment bestaat het Bevrijdingskoor uit alle leden van het Cultikoor, 40 totaal inclusief drie muzikanten en daarbij nog twaalf gastzangers. Het Bevrijdingskoor kan nog gastzangers gebruiken, vooral sopranen zijn erg welkom. Ook is men nog opzoek naar muzikanten. Het koor zal driemaal optreden tijdens de Havendagen. Op vrijdagmiddag 6 juni is er een speciaal optreden voor de ouderen en op zaterdag wordt er twee keer opgetreden voor bezoekers. De laatste dinsdag van maart starten de repetities in Meulvliet Tholen. Dus houdt u van zingen neem dan zeker even contact op met het koor. Opgeven kan via goforit@zeelandnet.nl of via whatsapp bij Sylvia Salari- 06-21209249.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief