Afbeelding
foto Rien Burgers

Koninklijke Erepenning voor Rederijkerskamer Eendracht

Door: Vera de Geus Algemeen

OUD-VOSSEMEER - 150 jaar De Rederijkers is gevierd en hoe! Het was sowieso al een feestelijk weekend, maar met de toekenning van de Koninklijke Erepenning werd het jubileum nog eens extra bijzonder.

Vanwege het 150-jarig bestaan gaf De Rederijkers zaterdag twee voorstellingen in Meulvliet Tholen. Beide voorstellingen waren compleet uitverkocht. Vrijdagavond was gereserveerd voor een groot feest om het 150-jarig bestaan te vieren. Deze unieke mijlpaal is niet onopgemerkt gebleven want zelfs de koning werd ervan op de hoogte gesteld en kende de Koninklijke Erepenning toe.

Oprichting

De toneelvereniging is gestart op 14 februari 1870. Men was geïnspireerd geraakt door een ander toneelspel en al gauw wordt het besluit genomen zelf een toneelvereniging op te richten in Oud-Vossemeer. Er wordt een bestuur gekozen en een naam. Rederijkersgezelschap Eendracht is vanaf nu een feit. Echter waren er in de beginjaren alleen bijeenkomsten waarbij men onderling sprak over onderwerpen die een bijdrage leverde aan de algemene ontwikkeling. Al snel kwamen daar de toneelspelen bij en door de jaren heen zijn er talloze voorstellingen gespeeld. Tegenwoordig zijn de spelers van het hele eiland afkomstig en zelfs Noord-Brabant. Zij waren bijna allemaal aanwezig op de besloten feestavond en waren getuigen van de uitreiking. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief