Afbeelding
Foto: Collage gemaakt door Jack Westdorp

Vrijwilligers Anna Zorgt slaan de handen ineen

Door: Jacoline de Boer Algemeen

SINT ANNALAND - Zorgcoöperatie Anna Zorgt uit Sint-Annaland bestaat in mei 5 jaar. Helaas zit een feestje er niet in gezien de huidige omstandigheden. Naar aanleiding van de Coronacrisis zijn er zoveel dingen op het pad gekomen van Anna Zorgt dat hun jubileumjaar alsnog speciaal is geworden.

Zorgcoöperatie Anna Zorgt startte vijf jaar geleden hun organisatie op. Hun doel: Elkaar helpen en dan met name de kwetsbare ouderen boven de 75 jaar. Anna Zorgt organiseert welzijnsactiviteiten, biedt hulp met kleine klusjes in huis en beantwoordt andere zorgvragen. Veel ouderen zijn eenzaam. Door hun uit te nodigen voor een activiteit komen zij het huis uit en vaak komt er dan een zorgvraag naar boven drijven waarbij Anna Zorgt hulp biedt. Enerzijds door het zelf op te lossen met de vrijwilligers, anderzijds door hen door te sturen naar de juiste zorgverlener.

Dubbel geraakt

Door de crisis liggen op het moment alle activiteiten stil. Juist nu worden de kwetsbare ouderen dubbel geraakt. De kans op een besmetting is groot voor hen maar ook de eenzaamheid ligt nu extra op de loer. In één keer zijn mensen opgesloten in hun huis, terwijl het juist de bedoeling van de zorgcoöperatie is om mensen uit hun huis te halen. Maar Anna Zorgt biedt ook nu de ouderen hulp en aandacht. Voorheen konden ouderen terecht bij een zorgloket en was er een telefonische hulplijn. Jack Westdorp, secretaris van Anna Zorgt, merkte al gauw dat hier eigenlijk sinds de crisis weinig gebruik van werd gemaakt. Er werd een plan bedacht en uitgevoerd. “Wij hebben 159 leden ouder dan 75 jaar. Met deze is allemaal telefonisch contact opgenomen en dat werd enorm gewaardeerd. Het was voor de mensen laagdrempeliger en er kwamen dan ook de nodige zorgvragen naar boven. Fysiek contact kan nu niet maar een telefoontje wel”, vertelt Jack.

Frietjes

130 bewoners van Annahof, Vroonhof en de Annewas in Sint-Annaland werden afgelopen week ook blij gemaakt. Zij konden allen smullen van een lekker frietje. Het frietje, een zakje met aandacht, werd bezorgd bij de mensen in vrolijk gekleurde tasjes. Verschillende kinderen uit Sint-Annaland waren eerder uren zoet geweest om de tasjes leuk te versieren.

Verbinding

Dat de Corona veel doet met mensen blijkt wel. Sinds de maatregelen zijn er bijna 130 nieuwe vrijwilligers bij gekomen die allemaal hun steentje bij willen dragen voor de gemeenschap. Het doel van Anna Zorgt was altijd al om ouderen met jongeren te verbinden. Vroeger was het heel normaal dat een jongere buurman de vuilnis buiten zette voor een bejaarde buurman. In deze dagen gebeurt dat nog sporadisch en de drempel om het te vragen ligt vaak hoog voor ouderen. Anna Zorgt hoopt op een moderne manier de verbinding tussen oud en jong te vergroten. “Als dat lukt is dat het mooiste cadeau”, vertelt Jack. Beetje bij beetje lukt het nu ook met name door de crisis. Van alle nieuwe vrijwilligers komen de meeste uit de jongere leeftijdsgroepen.

 

Mondkapjes

De afgelopen weken hebben de vrijwilligers van Anna Zorgt 3000 mondkapjes en 300 schorten gemaakt. Toen er een noodkreet kwam vanuit de huisartsen van Sint-Annaland die de tekorten aan zagen komen, twijfelden Anna Zorgt geen moment. Voor de zorg was het probleem van tekorten al merkbaar maar voor bewoners was er helemaal geen kans om aan een mondkapje te komen. Het idee van Anna Zorgt om de mondkapjes te maken was niet uniek maar wel de manier waarop ze gemaakt worden. De kapjes worden gemaakt naar uit een ontwerp van het UZA. Anna Zorgt deed een oproep voor vrijwilligers en sindsdien werken 59 vrijwilligers dag in dag uit om de kapjes te maken. De vrijwilligers komen vanuit de gehele gemeente en er is zelfs een groep uit Goeree-Overflakkee die de kapjes mee helpen maken. Hoewel Anna Zorgt zich primair richt op zorginstellingen is er ook op iedere kern in de gemeente een verkooppunt voor particulieren. De mondkapjes worden gemaakt in vrolijke kleuren, zijn duurzaam en bevatten een filter die je zelf kunt reinigen. Ook met de zeer strenge hygiëneregels wordt rekening gehouden. Jack vertelt hierover:” Het was en is nog steeds een discussiepunt in Nederland. Wij zijn er gewoon mee begonnen. Een mondkapje dient niet zozeer om te zorgen dat je zelf niet besmet raakt maar om ervoor te zorgen dat je een ander niet kunt besmetten”. De kosten voor een mondkapje is tegen kostprijs, 50 cent per stuk. Schorten zijn vanwege het vele werk alleen op aanvraag leverbaar. 

Wilt u ook iets doen voor de ouderen of misschien bent u handig en wilt u uw steentje bijdragen om de tekorten op te schorten van de mondkapjes? Neem eens contact op met Anna Zorgt. 0166-657011 of kijk op www.anna-zorgt.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief