Joyce Verwijs van boekhandel Dieleman (l) reikt op het Natuurplein de boekenbonnen uit aan Kaya Dekkers en juf Carmen Bastiaanse.
Joyce Verwijs van boekhandel Dieleman (l) reikt op het Natuurplein de boekenbonnen uit aan Kaya Dekkers en juf Carmen Bastiaanse. (Foto: )

Montessorischool De Kraal toch op 'schoolreis'

THOLEN - Helaas! De schoolreis naar Tiengemeten, waar de kinderen van montessorischool De Kraal in Tholen zo naar uit hadden gekeken, viel precies in de coronacrisis. Hij ging niet door en uitzicht op een leuk alternatief is er ook al niet. Wat kun je als school de kinderen dan aanbieden in deze tijd, waarin kinderen juist veel thuis moeten blijven? Leescoördinator juf Carmen en directeur meester Koert wisten het wel: een reis in je hoofd! "Niets is zo leuk als op avontuur gaan in een boek. Daar is nu alle tijd voor. Waarom zou de school de kinderen dan niet een leuk boek aanbieden?", zo vonden zij.


Joyce Verwijs van de Thoolse boekhandel Dieleman begreep meteen wat De Kraal bedoelde. In een oogwenk had ze georganiseerd dat alle kinderen van De Kraal, van kleuter tot bovenbouw, een speciale Kraal-boekenbon krijgen. Voorwaarde is dat ze er bij Dieleman een leesboek voor uitkiezen, want lezen is leren in het kwadraat en helpt enorm bij het ontwikkelen van kennis. Ook als je niet naar school kunt!

Fantaseren

Kaya Dekkers (10) weet er alles van, hij verslindt boeken. “Ik vind leuk aan lezen dat je van een informatief boek veel kunt leren en met boeken zonder plaatjes kun je zelf lekker fantaseren. Ik vind informatieboeken over dieren leuk, maar ik lees ook graag spannende verhalenboeken.”

Leesplezier

Juf Carmen Bastiaanse: “Goed leren lezen is bij uitstek een doel van onderwijs. De Kraal is een echte leesschool. Het stimuleren en ontwikkelen van leesplezier vormt voor ons de basis. Plezier in lezen is een voorwaarde om leesontwikkeling te laten groeien. Lezen staat in verbinding met alle andere gebieden op de basisschool, zoals het zelfstandig op kunnen zoeken van informatie over een onderwerp dat het kind interesseert. Die zelfstandigheid en het formuleren van eigen doelen zijn de kern van ons montessorionderwijs. Neem ons vak Kosmisch Onderwijs. Op andere scholen wordt dat gesplitst in aardrijkskunde, geschiedenis en natuuronderwijs. Wij zien het als één geheel. Bij ons leren kinderen al vanaf groep 3 om in dat geheel zélf te onderzoeken wat ze boeiend vinden binnen thema’s als de Romeinen, de Noord- en Zuidpool of Schilderkunst. We leren ze werktechnieken en vaardigheden en moedigen ze aan om hun eigen onderzoeksplan uit te voeren aan de hand van zelf bedachte onderzoeksvragen. Dat kunnen ze doordat ze goed kunnen lezen. Het zoeken van informatie over de eigen onderzoeksvragen zien wij als dé momenten waarop de kinderen oefenen met verschillende leesvaardigheden. Daardoor is lezen op school veel leuker. Wat je leest kun je dan ook meteen gebruiken voor je eigen project.”

Thuiswerk

“Vanwege de coronacrisis zijn onze groepen gehalveerd en komen de kinderen om de andere dag naar school,” legt directeur Koert Capel uit. “We wilden de kinderen op de tussenliggende dagen iets aanbieden dat meer verrijkend zou zijn dan alleen thuiswerkopdrachten. Iets dat ze zelf zouden mogen kiezen, ook als soort troost voor het missen van de schoolreis. En in deze tijd leek het ons ook mooi om daar een lokale onderneming bij te betrekken. Boekhandel Dieleman pakte dat direct op: naast de speciale Kraal-boekenbonnen krijgen we een voorraad leuke boekenleggers. Die kunnen de kinderen van hun leerkracht krijgen als ze hun boek op school komen laten zien. Dat zijn leuke samenwerkingen!” Kaya weet al wat hij met zijn bon gaat doen. “Ik denk dat ik kies voor een informatieboek over dieren!” Dank zij deze actie zullen er binnenkort toch nog 70 schoolreizen doorgaan. In de hoofden van kinderen.

l

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief