Foto:

Waterman Huib Bout verrast met lintje

THOLEN - Op 24 april jl. werden vier Tholenaren verrast met een lintje. Door de huidige maatregelen was het helaas niet mogelijk om het lintje al uitgereikt te krijgen, de uitreiking houden alle heren dan ook tegoed. Huib Bout was ook één van de gelukkigen die zich nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau mag noemen. De Tholenaar zet zich al jaren met hart en ziel in voor de samenleving en is daarbij ook nog eens mantelzorger voor zijn vrouw.


De verrassing was enorm voor Huib. In eerste instantie dacht hij dan ook dat het om een vergissing ging omdat er meerdere mannen in Tholen dezelfde naam dragen. Huib was voorgedragen voor het lintje door zijn vrouw Sarien en dochter Heleen.

Grote handelsvaart
In december hoopt hij 80 jaar te worden. Huib werd geboren aan het begin van de oorlog in Tholen. Zijn vader was werkzaam bij de Rijkspolitie te water en toen Huib nog maar zeven maanden oud was werd zijn vader overgeplaatst naar Sliedrecht en later Zaltbommel. Na de oorlog verhuisde het gezin naar Wemeldinge waar Huib ook naar school ging. Na de basisschool volgde hij eerst de MULO en later de Hogere Zeevaartschool in Vlissingen. Stuurman in de grote handelsvaart wilde hij worden. Hij behaalde zijn diploma en voer maar liefst 15 jaar op de grote handelsvaart. Tijdens één van zijn verloven was het in 1961 dat Huib zijn Sarien tegenkwam. “Ik logeerde weleens bij mijn oma en had Sarien toen al in het vizier. Regelmatig liep ze voorbij naar de bushalte en dankzij mijn oma wist ik al snel haar naam. Tijdens het fruitcorso in Goes sprak ik haar aan en later die avond bracht ik haar thuis”, vertelt Huib. Het stel trouwde en kreeg twee kinderen en één kleindochter. Huib verlangde steeds meer naar een baan aan wal en werd uiteindelijk exportmanager bij een Amerikaans bedrijf wat apparatuur maakte voor grote schepen. Hij reisde voor zijn werk half Europa door en bleef werkzaam voor het bedrijf tot aan zijn pensioen.

Passie voor zeilen
Ook met zijn zeilboot zag Huib veel van Europa. Maar liefst 48 jaar zeilde hij en na zijn pensioen ging hij steeds langere reizen maken. Twee jaar geleden verkocht het stel hun geliefde zeilboot. Huib was en is nog steeds een echte 'waterman'. Hij genoot volop van het zeilen maar ook over zijn schippersverleden praat hij graag. Toen hij nog aan het werk was, was hij ook voorzitter van watersportvereniging De Kogge maar omdat hij meermaals vergaderingen moest missen vanwege zijn werk voelde hij zich noodgedwongen daarmee te stoppen. Ook navigatielessen geven voor de watersportvereniging deed hij graag. Hij nam soms mensen zelfs mee op sleeptouw in zijn vakanties. Zij hadden dan hun vaarbewijs gehaald, maar durfden nog niet de open zee op. In 2000 werd hij diaken bij de Nederlands Hervormde gemeente tot 2008. Sindsdien verzorgt hij nog de nodige hand-en spandiensten voor de Gemeente.

Lange reizen
In 2003 ging Huib met pensioen en sindsdien is het vrijwilligerswerk “losgebarsten”, volgens Huib. Sinds 2007 fietst Huib elke zaterdag vanaf de lente tot de herfst met visueel gehandicapten. Op een tandem neemt hij blinden en slechtzienden mee voor een uitje. Sinds 2008 is hij daarbij ook nog eens vrijwilliger bij het Rode Kruis. Meerder keren per week brengt hij mensen weg of haalt ze op. Daarbij is hij dus ook nog mantelzorger voor zijn vrouw en heeft Huib ook de nodige hobby’s. Lid van de dialectenvereniging is daar één van en het stel loopt bij speciale gelegenheden dan ook in klederdracht. Maar ook fietsen en sporten is iets wat Huib graag doet. Huib is een man van lange reizen. De helft van Europa reisde hij door voor zijn werk, de andere helft heeft hij gevaren.

“Huib is heel makkelijk in de omgang. Hij maakt snel vrienden en kruipt tijdens zijn vrijwilligerswerkzaamheden niet in de rol als hulpverlener maar als vriend. Hij verdient het lintje ontzettend. Van karakter is hij enorm hoffelijk en behulpzaam en hij behandelt iedereen met evenveel respect”, vertelt Sarien.

l

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
 

Vacatures

Leerling of ZZP-er

Middelburg

Lid Raad van Toezicht

Woensdrecht

Verkoopster

Meliskerke

Verkoopadviseur

Zierikzee

Verkoop medewerk/ster

Goes, Nieuwerkerk, Zierikzee