Afbeelding

Buurtverbinder voor Oud-Vossemeer en Sint-Maartensdijk

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Er gaat een buurtverbinder aan de slag in Oud-Vossemeer en Sint-Maartensdijk. Het gaat om een pilot van een jaar waarbij wordt voortgeborduurd op schoolmaatschappelijk werk dat momenteel een succes is. De buurtverbinder moet echter nog meer zorgen preventie en vroegsignalering. 

De schoolmaatschappelijk werkster is al enige tijd actief in Oud-Vossemeer. Onder andere op de basisscholen, LPS-Kom Kids en Co en voor Zo op de Pluus wordt een schoolmaatschappelijk werkster ingezet voor onder andere vragen over opvoeden en opgroeien. 

Jeugdzorg

De gemeente wil dit project echter langzaam over laten gaan op de buurtverbinder. "We hebben schoolmaatschappelijk werk geëvalueerd samen met de scholen en het staat vast dat het enorm gewaardeerd wordt, zowel door de scholen als de ouders. Insteek is om aan de voorkant te investeren, zodat er in veel minder geval tot aan jeugdzorg hoeft te komen. Helaas zien we dat nog niet terug in de cijfers. Om die reden hebben we gemeend wat aanpassingen te moeten doen", aldus wethouder Corniel van Leeuwen.

Samenstelling

De wethouder benadrukt dat een en ander gefaseerd gebeurt. "We verruimen het project als het ware naar de buurtverbinder, maar het is zeer zeker niet zo dat we direct stoppen met het schoolmaatschappelijk werk. We gaan in nauw overleg met de scholen langzaam afbouwen. We hebben gekozen voor Oud-Vossemeer, want daar hadden we de pilot eerder al lopen. Daar voegen we Sint-Maartensdijk aan toe vanwege de andere samenstelling van de bevolking."

Intensief

De buurtverbinder gaat ervoor zorgen dat de juiste gezinnen in beeld komen. "Natuurlijk via de scholen, maar ook via de sportverenigingen en nog veel meer andere intensieve samenwerkingen." Volgens Van Leeuwen is de rol van Buurtverbinder niet iets wat je er zomaar even bij doet. "We nemen dit zeer serieus. Daar hebben we de vacature ook geupgrade naar een hbo-functie. Zo hopen we het schoolmaatschappelijk werk goed te kunnen transformeren." De Buurtverbinder gaat eind augustus aan de slag. Voor het project wordt 84.000 euro uitgetrokken. Voor dat bedrag gaat een buurtverbinder een jaar lang voor twaalf uur per week in beide dorpen aan de slag. Daarna wordt er geëvalueerd. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief