industrie-in-zeeland-dna-large
industrie-in-zeeland-dna-large (Foto: DNA Beeldbank)

Subsidie om samenwerking tussen klein- en grootbedrijf te stimuleren

MIDDELBURG - De provincie zet 200.000 euro opzij voor MKB-ers, startende bedrijven en grote ondernemingen die ondersteuning nodig hebben om de kansen van de biobased en circulaire economie te verzilveren.


“We willen hiermee de samenwerking tussen kleine en grote bedrijven stimuleren”, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat. “Vaak zit een grote onderneming met een vraag waarop een kleine het antwoord heeft.” De koppeling werkt via zogenaamde challenges. “Het grote bedrijf zegt ‘ik wil dit’ waarop het kleine antwoordt hoe dat mogelijk zou kunnen zijn.” 

Vliegend

Vorig jaar zijn via deze methode dertien koppelingen gemaakt. De provincie wil met de subsidie de samenwerking een vliegende start bezorgen. 

Dat geldt bijvoorbeeld voor DOW Terneuzen die op zoek is naar een ecologisch alternatief voor chloorbeekloog om te voorkomen dat mosselen en oesters vastgroeien aan het koelwatersysteem van de chemiereus. Cargill in Sas van Gent zoekt nieuwe verpakkingsconcepten en aardappelverwerker LambWeston hoopt op een MKB-er die weet hoe grijsverkleuring van aardappels op een ecologische manier tegen kan worden gegaan. 

Schaalvergroting

De kleine en grote bedrijven tekenen innovatiecontracten. Via zo’n contract is er kans op subsidie, ondersteuning van Impuls Zeeland en Dockwize en toegang tot (internationale) markten, schaalvergroting en kennis en ondersteuning. Zeeland werkt samen met Noord-Brabant voor het programma. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief