Tweede Kamerlid Joba van den Berg-Jansen is erg te spreken over de proeftuin.
Tweede Kamerlid Joba van den Berg-Jansen is erg te spreken over de proeftuin. (Foto: )

Proeftuin Sint-Annaland mag zich verder bewijzen

SINT-ANNALAND - Proeftuin Sint-Annaland mag zich het komende jaar verder bewijzen. De gemeente Tholen maakt 33.000 euro vrij, zodat het bijzondere project ook in 2021 verder uitgebouwd kan worden. Er is grote enthousiasme, maar volgens wethouder Corniel van Leeuwen is de proeftuin mede dankzij corona niet voldoende uit de verf gekomen. "Het is werkelijk fantastisch wat er gebeurt. Het plan is dan ook om dit structureel vorm te geven."


DOOR VERA DE GEUS

Het plan dat in 2018 gelanceerd werd, houdt in dat Anna Zorgt voor drie jaar middels een zogeheten proeftuin taken overneemt van de gemeente op het gebied van onder meer zorg, WMO, Sociale voorzieningen, opvang vluchtelingen en de aanpak van laaggeletterdheid. De hele insteek is dat deze zaken en zorg dichterbij de inwoners komen.

Informele zorg
Het idee is verder om de zelfredzaamheid van de inwoners te vergroten, eenzaamheid te verminderen, een tweedeling in de maatschappij te voorkomen, mensen langer uit de formele zorg te houden, mantelzorgers te ondersteunen, informele zorg te bieden en de kosten van de zorg te beheersen.

"Het afgelopen jaar zijn er veel mooie dingen ontstaan. Van koffie-ochtenden tot het Postcafé. Het biedt mensen echt hulp en het brengt ze bij elkaar op velerlei manieren. Het is dan ook absoluut een succesvol burgerinitiatief, maar afgelopen jaar was vanwege corona natuurlijk niet ideaal om mensen te bereiken. Daarom hebben wij als gemeente besloten om de proeftuin te continueren. Daar maken we 33.000 euro voor vrij, want wij zien de noodzaak voor verlenging zeker in", zo vertelt de wethouder. "Dit geld komt uit het innovatiefonds en kan mooi gebruikt worden om de proeftuin voort te zetten."

Niet alleen de inwoners zijn blij met de initiatieven. In 2018 kreeg Anna Zorgt bezoek van Tweede Kamerlid Joba van den Berg-Jansen. Zij was eveneens erg te spreken over de proeftuin. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief