Afbeelding

Zorgen over binge-drinken onder Thoolse jongeren

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Petrina Geluk en Michael Schoonen van CDA Tholen maken zich zorgen over het drinkgedrag van Thoolse jongeren. Uit onderzoek van GGD Zeeland blijkt dat Zeeuwse jongeren meer drinken dan elders in het land. Bovendien zou binge-drinken populair zijn op Tholen. Het CDA wil nu van de gemeente weten of het om een representatief onderzoek gaat én welke maatregelen de gemeente treft of deze trend tegen te gaan.

Binge-drinken. Volgens Jellinek houdt dit in dat vrouwen vier glazen en mannen vijf glazen alcohol tijdens een enkele gelegenheid drinken. "In de Verenigde Staten definieert men binge drinking als het stijgen van het bloedalcoholgehalte tot 0,8 promille of meer. Als een man 6 glazen drinkt in twee uur, bereikt hij dit promillage", aldus Jellinek. Binge drinken geeft naast de nodige gezondheidsrisico's ook een grote kans op een black out. 

Grote verschillen

De GGD deed onderzoek naar deze trend onder jongeren. "In Nederland zijn grote regionale verschillen in alcoholgebruik onder jongeren te zien. Zeeland scoort ongunstiger en Zeeuwse jongeren gebruiken vaker alcohol dan Nederlandse leeftijdsgenoten. Van de Zeeuwse jongeren heeft 37% ooit wel eens een heel glas met alcohol gedronken, heeft 31% in de afgelopen vier weken alcohol gedronken en is 22% een zogenaamde binge-drinker. Binnen Zeeland zien we ook verschillen tussen gemeenten. Zo gebeurt binge-drinken vaker in Tholen, Sluis en Noord-Beveland en minder vaak in Terneuzen en Vlissingen. De jongeren in de gemeenten Hulst, Noord-Beveland, Reimerswaal, Sluis en Tholen geven vaker aan dat ze alcohol hebben gedronken in de afgelopen 4 weken en de jongeren in Middelburg, Terneuzen en Vlissingen hebben dit minder gedaan", zo laten de onderzoeksresultaten zien. 

Setting

De Thoolse CDA-fractie maakt zich zorgen. "Het onderzoek is gedaan onder leerlingen van klas 2 en 4 van alle scholen van het voortgezet onderwijs in Zeeland. Zijn ook de leerlingen uit Tholen betrokken die niet naar Zeeuwse scholen gaan? De meeste jongeren gaan naar scholen buiten Zeeland zoals Bergen op Zoom en Middelharnis", aldus Geluk en Schoonen. Zij willen weten of deze cijfers representatief zijn. Ook willen de partijleden weten welke maatregelen de gemeente Tholen neemt om binge-drinken tegen te gaan. Tevens wil het CDA weten in welke setting de Thoolse jongeren binge-drinken. "Is dit in huiselijke kring of hebben we op Tholen een aantal locaties waar jongeren bij elkaar komen", vraag men zich af. De gemeente kon nog niet inhoudelijk reageren. [n] 




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief