John Verweij duikt in de geschiedenis
Foto:

John Verweij duikt in de geschiedenis

THOLEN - De 64-jarige John Verweij houdt er wel een hele bijzondere hobby op na. Iedere avond is hij namelijk bezig met stamboomonderzoek. Vele families heeft hij hierdoor nog eens extra op de kaart gezet.


John is geboren en getogen in Delft. Op zijn veertigste begon hij met stamboomonderzoek naar zijn eigen familie. Omdat hij meerdere familieleden niet kende, begon hij een zoektocht naar de verhalen achter de namen. Dit onderzoek vond hij zo interessant dat hij daarna nog meerdere stamboomonderzoeken deed voor verschillende families. “Ik deed stamboomonderzoeken naar verschillende families. Ik had mij toen al voorgenomen om er een verhaal van te maken maar het is er nooit van gekomen. Het zijn soms hele bijzondere verhalen. Zo kwam ik er eens achter bij een onderzoek dat een tante eigenlijk geen volledig biologische tante was. Die verhalen maken het extra interessant”, vertelt John.

In 2012 kwam John de liefde van zijn leven tegen, een lid van de familie Bout uit Tholen. Hij was meteen erg geïnteresseerd in de tak van de familie. “Ik kwam erachter dat deze familie al vier eeuwen op dezelfde plaats woonde, dat hoor je eigenlijk nooit meer. Ik ben toen verder de familiegeschiedenis ingedoken en was verrast dat er zoveel terug te vinden was.”

Inmiddels is John bij de derde generatie maar er zijn er maar liefst elf: ”Het onderzoek zal nooit afgerond worden doordat er generatie op generatie blijft komen en elk antwoord levert weer tien nieuwe vragen op.” Dat is deels ook hetgeen waardoor hij zijn hobby ook zo uitdagend blijft vinden. Iedere avond is John er wel mee bezig en buiten dat brengt hij ook nog veel tijd door in de archieven. “Je wilt graag de stamboom afmaken voor zover dat kan. Je zoekt onder andere naar datums. Oudere datums zijn te vinden, maar info van nu zoeken is lastiger door de privacywet.”

John heeft buiten zijn stamboomonderzoeken geen andere hobby’s al is hij wel bestuurslid van de Heemkundekring Stad en Lande van Tholen. Door het stamboomonderzoek kwam hij daar terecht en toen men een bestuurslid zocht, hoefde John daar dan ook niet lang over na te denken. John zijn stamboomonderzoek naar de familie Bout is op zijn zachts gezegd, zeer indrukwekkend te noemen. Toch zal John het nooit publiceren al kan wel ieder lid van de Bout familie die geïnteresseerd is het onderzoek zo bij hem opvragen. Verweij zal dan ook door blijven gaan met zijn onderzoek. “Sowieso is Tholen geschiedkundig een interessante plek op de grens van protestant en katholiek”, aldus John.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief