Afbeelding
Foto: Iman Fase

Leendert van Dijke maakt zijn Thools biertje voortaan in professionele brouwerij

Door: Vera de Geus Algemeen

Op zijn 16e brouwde Leendert van Dijke uit Sint Philipsland zijn eerste biertje, een verplichte opdracht van school. Voor zichzelf bedacht hij dat het een eenmalig project was. Soms loopt het leven echter anders dan gepland, want inmiddels is Leendert 25 en de brouwer van het allereerste Thoolse biertje. Zijn biertje Bouwlust is nu al enorm populair. 

Bouwlust, genoemd naar de familieboerderij, is te vinden op vrijwel alle menukaarten op het eiland. Dat was het plan toen Leendert kennis maakte met bier brouwen. "Het was een schoolopdracht toen ik leerde voor procesoperator. Ik dacht dat ik er later niks meer mee zou doen. Toch miste ik het op een gegeven moment en kocht een keteltje. Toeval wilde dat ik voor mijn vervolgopleiding bij de minor "ondernemen" omzet moest draaien met een eigen bedrijfje. Dat had ik niet, dus ik moest op zoek naar iets wat ik kon; bier brouwen dus." Vervolgens ging het het snel en werd Bouwlust een succes. "Bijna bronskleurig, bomvol karakter. Naast het spelen met de ingrediënten, heb ik me ook gericht op het aanpassen van de receptuur, kooktijd en vergistingstijd. Het resultaat is uniek. De vraag naar het bier werd echter steeds meer zo dat ik het niet meer kon maken met de pannen en potten van thuis. Daarom brouw ik nu in een professionele brouwerij. Ik was bang voor karakterverlies van Bouwlust, maar niets is minder waar. Met het opschalen is het bier zelfs lekkerder geworden. Ik blijf nu dan ook van het recept af. Wat begon als een schoolproject is nu een professioneel populair biertje."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief