Afbeelding
Foto: Shutterstock

Gemeente Tholen vraagt kamerverhuurders zich te melden

Door: Bregje Kop Algemeen

THOLEN - Gemeente Tholen vraagt kamerverhuurders zich voor 1 september 2020 te melden. De gemeente wil de verhuur van onzelfstandige woonruimte aan internationale werknemers helder in beeld krijgen.

In juni 2020 heeft de gemeenteraad het beleid ‘Huisvesting internationale werknemers’ vastgesteld. Bij het maken van dit beleid heeft de gemeente opgemerkt dat er duidelijke regels nodig zijn voor het huisvesten van internationale werknemers.

Paraplubestemmingsplan

Om deze regels vast te leggen, gaat gemeente Tholen een paraplubestemmingsplan maken. Een paraplubestemmingsplan is een bestemmingsplan dat als een paraplu over andere, al bestaande bestemmingsplannen heen hangt. Het plan bepaalt in dit geval dat de regels, die betrekking hebben op de begrippen wonen, woning en huishouden op het grondgebied van de gemeente Tholen, van toepassing zijn op alle onderliggende bestemmingsplannen waar het parapluplan voor geldt.

Onzelfstandige woonruimte

Gemeente Tholen wil de verhuur van onzelfstandige woonruimte aan internationale werknemers helder in beeld krijgen. Kamerverhuur is een vorm van onzelfstandige woonruimte. Bij onzelfstandige woonruimte is er geen eigen toegang, eigen keuken en/of badkamer en toilet. Een zelfstandige woonruimte heeft dit wel.

Onzelfstandige woonruimte kan niet alleen verhuurd worden aan internationale werknemers, maar ook aan studenten, spoedzoekers en andere doelgroepen. Daarom is besloten nieuwe regels te maken voor onzelfstandige woonruimte in het algemeen en niet alleen voor huisvesting van internationale werknemers. Wel gaan wij uit van het beleid wat onze raad laatst heeft vastgesteld over de huisvesting van internationale werknemers.

Huisvesting internationale werknemers in de kernen

Eén van de regels die de raad heeft vastgesteld, is dat huisvesting van internationale werknemers in de kernen niet automatisch meer mogelijk is. Wat wij niet willen, is bestaande verhuurlocaties met onzelfstandige woonruimte sluiten. Deze mogen van de gemeente gewoon blijven bestaan. Dit kan alleen als bekend is waar deze verhuurlocaties zich bevinden.

Het is dus belangrijk dat iedereen die een pand verhuurd als kamerverhuur zich meldt. Op deze manier kan het gebruik gewoon doorgaan, natuurlijk wel binnen de wet- en regelgeving vanuit onder andere het Bouwbesluit. 

Als eigenaren zich niet melden en het pand dus niet geregistreerd wordt, bestaat de kans dat de gemeente handhavend moet optreden en de kamerverhuur moet stoppen. Daarom kunt u zich nu aanmelden zodat uw pand in een vroegtijdig stadium bekend is.

Aanmelden verhuurlocatie

Bent u eigenaar van een verhuurlocatie als kamerverhuur in onze gemeente? Meld u zich dan vóór 1 september 2020 aan via gemeente@tholen.nl onder vermelding van zaaknummer 260960.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief